Mi brinemo za Vaša računala!       +385 42 312 003 ili  info@alpha-m.hr

Besplatni preglednici popularnih formata

Vrijeme potrebno za čitanje… 6 min

 

Svakodnevno se susrećete sa potrebom otvaranja različitih datoteka na Vašim računalima. Vrlo često biste morali imati skupe i profesionalne računalne programe da biste ih mogli otvoriti. Srećom, to nije potrebno i u ovom blogu ću Vas riješiti tih briga. Nakon što pročitate sljedeće retke nećete morati brinuti o skidanju nelegalnih programa i svim mukama oko aktivacije istih.

Počet ću sa najpopularnijim formatima za pisanje i tabele.

Uredski formati
Slijedeći preglednici mogu Vam biti od velike koristi ukoliko ste korisnik besplatnih uredskih paketa poput LibreOffice-a (programa koji je svakom inačicom sve bolja i bolja alternativa komercijalnim programima). Naime, kod njih se vrlo često dogodi da se dokument kreiran i obrađen u Microsoft Word-u prilikom otvaranja ne prikazuje ispravno već se margine i formatiranje poremete. Vrlo jednostavno možete riješiti ovaj problem.

Microsoft Office Word preglednik je do nedavno postojao i mogao je otvarati sve *.doc i *.docx datoteke. Isto je vrijedilo i za Microsoft Office Excel preglednik za otvaranje *.xls i *.xlsx datoteke te za PowerPoint preglednik.

Nažalost… Microsoft je tu jako loše odradio svoj posao i u besplatnom pregledniku se nije posve ispravno prikazivao doc ili docx dokument… često je bio slučaj da vam ni originalni Microsoft preglednik nije bio od pomoći.

Odlične, a neočekivane, vijesti!

Postoji još jednostavnije i bolje rješenje, zove se Microsoft OneDrive. Ponekad nas ugodno iznenade oni od kojih ne očekujemo baš nešto tako. Želite posve besplatno koristiti Microsoft Office programe poput Word, Excell i PowerPoint-a? Kreirajte Microsoft račun na https://onedrive.live.com i to je to. Baš poput Google Drive-a… prenosite datoteke, otvarajte ih i uređujte. Možete kreirati i nove. Napomenuo bih da i dalje dokumenti nisu 100% jednaki kad su kreirani u Microsoft Office uredskom paketu za stolna računala… no… razlika je minimalna i puno manja nego kad otvarate na Google Drive-u.

Profesionalni formati
Programi za CAD su skupi i komplicirani. Postoje i odlični besplatni, no… potrebno Vam je samo pregledavanje i ispis? Jednostavno i posve besplatno rješenje postoji i zove se eDrawings Viewer. Sa ovim preglednikom možete otvarati datoteke kreirane u SolidWorks-u, *.dwg datoteke i *.dxf datoteke.

Adobe Photoshop koristi *.psd format. Sa PSD Viewer preglednikom možete otvarati datoteke kreirane u ovom formatu. Ispis nije moguć no dokumente možete spremiti u JPEG, PNG, BMP ili TIFF formatu. Njih možete kasnije ispisati iz bilo kojeg preglednika grafike.

Corel Draw je čest program kojeg koriste grafičari. Da biste otvorili ili uredili grafiku kreiranu istim, potrebno je imati sam Corel Draw program. Nažalost… preglednici koji postoje i navode da su besplatni… ne rade. Možete preuzeti probnu inačicu Corel Draw programa u trajanju od 15 dana.

A možete i instalirati genijalan a potpuno besplatan Inkscape. U kombinaciji sa Uniconvertor programom možete ne samo otvarati i gledati CDR datoteke, već ih možete i uređivati. No… nemojte očekivati čuda, jer rezultat ne bude uvijek kao što je očekivano. Možete očekivati da otvorena datoteka bude drugačija od one napravljene u Corel Draw-u. Toplo preporučam da kad god možete… zamolite da vam ljudi (grafičari) šalju pripreme u PDF-u.

Veselilo bi me kad bi mi netko javio da je otkrio (i isprobao) odličan preglednik CDR formata.

Svakodnevni formati
Prvi na popisu bio bi program bez kojeg bi vam korištenje računala bilo kompliciranije a posve nepotrebno.

Ime mu je 7zip i koristi se za manipuliranje komprimiranim datotetkama kao što su ZIP, RAR, ISO, 7Z, ARJ i još veliki broj poznatih i nepoznatih formata za arhiviranje. Posve je besplatan i legalan, čak i za poslovnu uporabu. Brz je i jednostavan.

Svi znate za *.PDF format datoteka. Najčešće koristite Adobe Reader. Postoji i izvanredna alternativa pod imenom Foxit Reader. Brz i jednostavan te se pokazao puno stabilnijim u radu.

Vaše fotografije najčešće su u *.jpg formatu. Ponekad se desi da naiđete i na neki drugi format. Veliku većinu formata fotografija možete otvoriti sa IrfanView-om

Video formati
U današnje doba je život bez videa gotovo nezamisliv. Srećom, postoji pregršt odličnih programa koji mogu reproducirati popularne poznate i manje poznate formate datoteka. Moj osobni favorit je BS Player u kombinaciji sa K-Lite Mega Codec packom . Jednostavnost prije svega u kombinaciji sa automatskim traženjem podnapisa. No… ono što bih preporučio jest VLC media player jer je napredniji i očekujte kvalitetniji prikaz slike te za njega ne trebate instalirati dodatne codece.

Audio formati
Bez zvuka i glazbe nije baš ugodno. Windowsi sami po sebi mogu reproducirati najpopularnije formate i ako vam ne smetaju… odlično. No… postoje i drugi programi koji taj posao obavljaju bolje i jednostavnije. Od kad koristim računalo jedan program se uvijek nameće kao najbolji izbor. Unatoč tome što već nekoliko godina nije izašla novija verzija… i dalje je genijalan. Njegovo visočanstvo… Winamp. Dobra vijest je da se očekuje velika nadogradnja programa koja će riješiti najveći nedostatak Winampa… prikaz na velikim rezolucijama.

Univerzalac za kraj
Zanimljiv programčić koji lako može proći pod “Katica za sve”. Može vam pomoći kod otvaranja većine gore spomenutih datoteka. U mogućnosti je otvoriti 150 različitih vrsta datoteka. Neke od njih… RAW, DOC/X, PSD, RTF, XLS/X, te brojne audio i video datoteke. Ima mu je File Viewer Lite

Zasigurno postoji još koji odličan, a besplatan program. Veselilo bi me da mi se javite pa da nadopunim ovaj izbor.
Trebate pomoć ili savjet? Ekipa ALPHA-M stoji Vam na usluzi 🙂

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje.

Pomoć i informacije

Slobodno nas nazovi na

+385 42 312 003

ili pošalji poruku na

info@alpha-m.hr