Početna Blog Savjeti Kako odabrati i kupiti monitor

Kako odabrati i kupiti monitor

Datum objave: 08.07.2016
Vrijeme potrebno za čitanje... otprilike 5 min

Monitoru, nažalost, većinom pridajemo premalo pozornosti, a zapravo je najvažniji i koristit ćemo ga u većini slučajeva najduže.

U praksi, LCD monitor ima životni vijek od najmanje desetak godina. Nemojte zaboraviti da dobri stari CRT monitori sa katodnom cijevi rade i po petnaestak godina. Upravo iz tog razloga toplo preporučamo da ne budete kao većina koji na pitanje o izboru monitora (u daljnjem tekstu spominjat ću samo riječ monitor jer se podrazumijeva da su svi LCD) odmahnu rukom i kažu: “Dobar će biti i najjeftiniji.”

Najvažnije je da imate u vidu da za otprilike 300 kuna više možete kupiti neusporedivo bolji monitor. Pitate se po čemu?
Nekada, sada već davno, LCD monitori su se proizvodili sa TN matricom. Postoje kvalitetnije i manje kvalitetne, a u jeftine monitore, pogađate, ugrađuju se ekrani sa lošijom vrstom TN matrice. Povrh toga, nekada su monitori imali CCFL pozadinsko osvjetljenje i kod jeftinijih monitora je “probijanje” pozadinskog osvjetljenja bilo izraženije što je posebice bilo vidljivo kod reprodukcije tamnih sadržaja.
Današnji LCD monitori imaju LED pozadinsko osvjetljenje. Prednosti su: mnogo manje zagrijavanje, manja potrošnja električne energije, ravnomjernije pozadinsko osvjetljnje i dulji životni vijek.

Nažalost, ljudi najčešće misle da LED označava vrstu ekrana i samim time smatraju da kupuju moderan i trenutno aktualan monitor. Ta činjenica jako je daleko od istine.

Osim TN matrice postoje i VA LED i IPS. Postoje još i neke druge, no one se izrazito rijetko koriste i zato ih ne bih ni spominjao.

U računalnom svijetu trudimo se uvijek biti ukorak s najnovijim tehnologijama i samim time želimo ih ponuditi i Vama, naravno, nakon što se uvjerimo da su dobre.

Unatrag nekoliko godina monitori sa IPS matricom postali su pristupačni svima i već godinama ih nudimo kao jedini i najbolji izbor u većini slučajeva.

Prednosti monitora sa IPS matricom su: puno veći kut gledanja, vjernija i ljepša reprodukcija boja te veći kontrast što u konačnici osigurava da je crna boja puno vjernije prikazana. Nabrojane prednosti osigurat će Vam potpuni užitak u gledanju fotografija, filmova, bavljenju poslom... bilo svakodnevnim ili profesionalnim. Zaboravite scenarij u kojem gledate nečiju fotografiju na ekranu i morate se namještati točno ispred da biste vidjeli ima li rumene obraze ili da uopće prepoznate o komu se radi.

Veći kut gledanja omogućit će i da kad se klinci okupe oko ekrana dobro vide prikazani sadržaj. Za kraj bih spomenuo da monitori sa VA LED matricom predstavljaju kompromis između preostale dvije navedene tehnologije, no uvijek imajte na umu da za malo više novaca možete imati najbolje. Naravno, najbolje u zadanom budžetu.

Postoje jeftinije i skuplje vrste IPS matrica. Ukoliko ne želite kompromise investirajte dvjestotinjak kuna više i kupite jedan od Dell monitora. Nećete požaliti.

Spomenuo bih još dijagonalu i rezoluciju monitora.

Manje od 21,5” nikako ne preporučamo prilikom kupovine, osim u slučaju da ste ograničeni prostorom i monitor trebate npr. za PC kasu. Format slike je već gotovo standardni, filmski, 16:9 i rezolucija je Full HD 1920*1080.

Ukoliko imate problema s vidom i želite s većom lakoćom čitati prikazani sadržaj, odaberite 23” ili 24” modele jer su razlike u cijeni male, a jednaka rezolucija slike bit će “razvučena” na veću površinu.

Za kraj - priključci.

Nisu posve nevažni, ali nemojte se ni previše zamarati s njima.

Ukoliko kupujete monitor zajedno s računalom tada provjerite koje priključke ima grafička kartica te prema tome odaberite i onaj na monitoru.

Uvijek preporučamo izbor modela sa digitalnim priključkom kako biste osigurali da slika iz računala do monitora dođe bez gubitaka.

Vrste priključaka su VGA (D-SUB), DVI, HDMI, DisplayPort. Samo VGA je analogni i predlažem da njega izbjegavate. Ukoliko imate starije računalo koje ima samo VGA izlaz, predlažem da kupite monitor koji ima VGA ulaz, ali uz to i jedan od digitalnih.

Kad god imate priliku da odaberete uzmite monitor sa barem jednim HDMI priključkom. Zašto? Ti kablovi su poprilično jeftini i dovoljno tanki da ih možete provući po prostoriji i sakriti. Bez straha od gubitka kvalitete prikaza možete ih nabaviti po pristupačnim cijenama i do 25 m. 

Obratite nam se za savjet i preporuku. Stojimo na usluzi :-)

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje.

Vaš Matija ☮

Moglo bi vas zanimati i...