Početna Blog Savjeti Spremno računalo za rad … ili se ipak želite pozabaviti sami?

Spremno računalo za rad … ili se ipak želite pozabaviti sami?

Datum objave: 21.06.2016
Vrijeme potrebno za čitanje... otprilike 5 min

Prilikom kupovine prijenosnih ili stolnih računala postoji jedna važna stvar kojoj se pridaje premalo pozornosti. Radi se o operativnom sustavu te potrebnim korisnim alatima i uredskim programima.

Da, odabrali ste računalo sa tvornički predinstaliranim operativnim sustavom (ili ste uz računalo kupili licencu operativnog sustava) i mislite da ste time riješili sve brige i probleme. Nažalost, to je tek malim dijelom točno.

Započnimo od početka i pritisnimo gumb za paljenje.

Napomenuo bih da ću ovdje govoriti općenito i proces se ne odnosi ni na jedno konkretno računalo niti proizvođača a niti na operativni sustav.

Dočekat će Vas pozdravni ekran gdje Vas računalo pita za odabir jezika sustava i ostale regionalne i jezične postavke. Povrh svega potrebno je prihvatiti nekoliko uvjeta i zakona te upisati korisničke podatke, registrirati se i imenovati računalo. Ponudit će Vam se povezivanje na Internet putem bežične veze i malo ćete trebati čekati. Ovo zvuči vrlo lagano i u biti to i jest.

Dobrodošli! Dočekat će Vas i prikazat će Vam se radna površina (ili u slučaju Windows 8.x … Metro sučelje).

Odlično! … Vaš posao je gotov i možete početi koristiti računalo. To je nažalost tek jako malim dijelom ispravno i nikako ne bismo preporučili isto. Prvo što ćete primijetiti gomila je programa koji su najčešće posve beskorisni i našli su se ovdje jer je netko platio nekome nekoliko nečeg da se ovdje onako, usput, nađe. Većinu njih potrebno je ukloniti jer, najčešće, samo usporavaju računalo. To je i jedan od razloga zašto Vam se čini da Vaše novo računalo tako sporo radi.

Najveću pozornost posvetite antivirusnom programu koji je uvijek vremenski ograničen na, najčešće, 30 dana i nakon toga ostajete posve nezaštićeni. Uza sve to još Vas i redovito bombardira ponudama da ga kupite. Nemojte! Kratko i jasno.

Na računalima sa predinstaliranim operativnim sustavom se antivirusni programi ne nalaze zato što su najbolji pa Vam netko tamo želi isto.

Izvanredan program za zaštitu od virusa

Probnu verziju antivirusnog programa obavezno uklonite i računalo tj. operativni sustav, programe i podatke zaštitite kvalitetnim i pouzdanim antivirusnim rješenjem kojeg mi dugi niz godina koristimo, zastupamo i preporučamo - BitDefender Antivirus.

Put do računala spremnog za rad još je dug i, lako može biti, trnovit. U slučaju da se radi o HDD-u većeg kapaciteta potrebno ga je svakako podijeliti na dva dijela radi lakše manipulacije podatcima.

Razmislite... da li je lakše napraviti reda u ormaru bez ijedne police?

Za podjelu diska na dva dijela postoji i jedan mnogo važniji razlog. Mnogo je lakše vratiti podatke sa sekundarnih particija tvrdih diskova nego sa primarne tj. sistemske. Zašto? Zato jer nam se u dugogodišnjoj praksi pokazalo da je tako, ali i iz razloga što na sistemskoj particiji (najčešće je to C:\ ) podaci mnogo više cirkuliraju i upravo na tim dijelovima tvrdog diska nastaju pogreške ili tzv. bad blockovi.

Uklonili ste sve nepotrebne programe i pogasili nepotrebne procese. To je u redu. Sad je potrebno da stavite sve potrebne tj. neophodne programe ali i korisne alate te, neizostavni, uredski paket.

Ali na računalu se već nalazi najpopularniji uredski paket današnjice Microsoft Office! Svi u isti glas ćete reći glasno. Ma nemoj! Pogađate, i ovdje se radi o probnoj inačici koja će uskoro isteći i ostaviti vas na cjedilu taman kad Vam najviše treba. Možda ćete naići na Microsoft Office 365, no ... i ovdje se radi o vremenski ograničenom uredskom paketu u oblaku. Ako u svakodnevnom radu trebate neki od programa iz paketa Microsoft Office (Word, Excell, Outlook, PowerPoint, Access ili neki drugi) … obratite nam se i ponudit ćemo Vam verziju koja će najbolje zadovoljiti Vaše potrebe i ponuditi Vam najbolju cijenu uredskih paketa. U ponudi imamo i rabljene licence uredskih paketa po cijenama nižim i do 50%.

Manje zahtjevnim korisnicima savjetujemo korištenje nekog od besplatnih uredskih paketa.

Besplatnim programima posvetit ćemo puno pozornosti u nekim od idućih blogova.

Pomislili biste da je to kraj posla pripreme računala za rad?

Razočarati ću Vas i reći: Nije :-)
Vaše računalo tj. operativni sustav nikada nije u potpunosti spreman. Gotovo svakodnevno se operativni sustavi nadograđuju tj. radi se update. Tim postupkom proizvođači ispravljaju uočene pogreške i sigurnosne propuste u programima i operativnim sustavima te dodaju nove funkcije. Zbog toga se nemojte zbuniti ili uplašiti kad vidite obavijest na ekranu poput ove:

Zbog svega gore navedenoga preporučamo Vam da provedete vrijeme sa najmilijima i uživate u Životu. Odaberite jednostavnije i najbolje rješenje:

Brigu i posao pripreme računala za rad prepustite nama.

Kupili ste računalo (stolno, prijenosno ili Windows bazirani tablet) negdje drugdje? Nudimo Vam jedinstvenu uslugu da ga podesimo da radi najbolje moguće i opremimo svim potrebnim i korisnim programima … Ne morate uopće izlaziti iz Vašeg doma!
Ukoliko odaberete paket pripreme OSa na ALPHA-M način .... podesit ćemo Vam (na Vaš zahtjev) besplatno i izradu sigurnosnih kopija (backup) Vaših podataka.

Obratite nam se. Na naše usluge dajemo 100% jamstvo zadovoljstva!

Za kraj… zamislite koliko je tek brige ako kupite računalo bez operativnog sustava? No, o tome nekom drugom zgodom ;-)

Vaš Matija ☮

Povezani proizvodi

Moglo bi vas zanimati i...