Mi brinemo za Vaša računala!       +385 42 312 003 ili  info@alpha-m.hr

Epson L355/ L365 CISS

Vrijeme potrebno za čitanje… 6 min

 

Tijekom 15 godina kroz naš ured prošli su mnogi printeri. Prije nešto više od dvije godine počastili smo se sa, tada, najnovijim uređajem na tržištu – Epson L355.

Do danas… na njemu smo ispisali oko 63 000 stranica.

Prethodnik je to modela L365 no, do danas, razliku otkrio nisam. Uređaj je to uz koji, kad se kupi, dolaze tri bočice crne tinte i od svake boje po jedna bočica. Proizvođač deklarira sa jednom crnom bočicom ispis oko 4000 stranica pri 5% pokrivenosti, a sa sve tri boje oko 6500 stranica, također pri 5% pokrivenosti.

Ovaj uređaj spada u kategoriju multifunkcionalnih uređaja i u mogućnosti je ispisati, skenirati i kopirati. Povrh toga je bežičan i ima ispis sa mobilnih telefona i uređaja. U praksi to znači da ga je, nakon što ga instalirate, dovoljno uštekati u struju i postaviti na najprikladnije mjesto gdje ćete svi moći preuzeti ispisane dokumente ili fotografije. Skeniranje je također bežično i čak možete skenirati na mobilni uređaj.

Epson L355/L365 ima par mana koje bi nekima mogle biti velike. Velikoj većini korisnika one neće predstavljati nikakav problem i nemojte uređaju uzimati ih za zlo.

Tehnologija
CISS je kratica za Continuous Ink Supply System odnosno sustav neprekidnog doziranja tinte. U praksi to znači da više ne morate kupovati skupe spremnike sa tintom koji često imaju i ispisnu glavu u sebi. Tintu kupujete u bočici i time je trošak sveden na minimum. Sustav cjevčica vodi od spremnika do ispisnih glava. Takva tehnologija do nedavno je bila rezervirana samo za profesionalne printere, najčešće velikog formata.

Instalacija
Pripremite otprilike sat vremena i budite strpljivi jer instalacija nije baš jednostavna. Srećom, upute su odlične, vrlo detaljne i slikovne tako da ne bi smjelo biti nikakvih problema. Važno je da točno pratite napisane korake i redoslijed istih. Za prvu instalaciju Vam je potreban USB kabel jer uređaj na sebi nema nikakav ekran za bežično povezivanje već se sve podešava putem računala.

Brzina
Brzina mu nije vrlina i to je ono što svakome spomenemo odmah kod predstavljanja uređaja. Kolor grafiku preko cijelog A4 papira, u normalnom načinu ispisa, pričekati ćete 29 sekundi. Proizvođač deklarira 4,5 stranica kolor ispisa u minuti. Za prosječno tekstom popunjen A4 papir izmjerili smo 13 sekundi. Ovo se uklapa u tvorničke specifikacije.
Uređaj može služiti i kao kopirka i brzina kopiranja u skladu je sa brzinom ispisa.

Kvaliteta ispisa
Uređaj ima tri načina rada kad je kvaliteta ispisa u pitanju: draft, standard i high. Odmah na početku da napomenemo da je draft način rada neupotrebljiv i posve beskoristan. Kvaliteta ispisa u draft načinu rada je izrazito niska i nemojte je ni koristiti. Šteta papira.
Normal je to što se traži u svakodnevnom ispisu dokumenata i grafike. Kvaliteta ispisa je sasvim pristojna i zadovoljiti će većinu potreba.
High način ispisa nema potrebe da koristite osim u slučaju da koristite papir za visoke rezolucije ispisa ili foto papir. Ukoliko ispisujete na foto papir dovoljno je iz izbornika odabrati foto umjesto normalnog papira i nema potrebe da povećavate kvalitetu ispisa. Upravljački program printera će automatski podesiti rezoluciju i ispisati fotografiju u velikoj kvaliteti.

Foto ispis
Za ispis fotografije formata 13*18 potrebno je oko minutu i dvadeset sekundi. Nije pretjerano dugo obzirom da ćete zauzvrat dobiti fotografiju iznimne kvalitete sa vrlo vjernom reprodukcijom boja. Kupovina ovog printera vrlo brzo će Vam se isplatiti jer više nema potrebe da fotografije izrađujete u foto studiu ili koristite slične servise.

Upravljanje papirom
Ovdje nisam zadovoljan. Ako ste malo zahtjevniji korisnik i koristite deblji mat papir očekujte brige. Mehanizam za uvlačenje je loš i (unatoč tome što papir uzima odozgora) teško uvlači deblji papir. Kod sjajnog foto papira to nije problem no kod mat papira gumica proklizava i često ne želi uvući papir. Posebno je problem ako stavite više papira odjednom. Kad je sjajni foto papir u pitanju tu problema nema i bez brige možete staviti više komada papira i fotografija na ispis odjednom.

Praktičnost
Uređaj je bežičan i jednostavnije od toga ne može biti. Na pametnom telefonu možete preuzeti aplikaciju Epson iPrint, dostupna je za Android, iOS i Windows operativne sustave. Odaberete fotografiju, ubacite datum fotkanja, izrežete po želji i ispišete na unaprijed odabrani format papira. Napokon imate mogućnost da izradite sve fotografije i pohranite važne trenutke u opipljivom stanju u albume. Ispis je gotovo besplatan i jedini trošak koji imate je foto papir. 100 komada foto papira 10×15, težine oko 200g, može se kupiti već za šezdesetak kuna, a 20 komada A4 je oko 25 Kn.

Cijena ispisa
Imajte u vidu da uz printer dobijete 3 bočice crne tinte i od svake boje po jednu bočicu. Nakon što ih potrošite, jedna bočica originalne tinte košta oko 60 Kn. Doista zanemariv trošak i napokon možete printati ama baš sve što poželite. Izračunavati trošak tinte po ispisanoj stranici doista ovdje nema smisla. U praksi Vam mogu reći da od kad imamo ovaj printer uopće ne razmišljamo o tome već samo printamo. Kome god zatreba i koliko god stranica.

Mane
malen ulazni spremnik papira u koji ne ide niti 100 papira debljine 80 grama.
ulazni mehanizam za papir je dosta nepouzdan i ako printate na deblji mat papir (deblji od 180 grama) očekujte da će ga ponekad teško uvući i/ili napisati da nema papira
spor je
kod dolijevanja tinte postoji velika mogućnost da uprljate ruke
poprilično komplicirana instalacija nakon vađenja iz kutije
spremnici za boju nisu trajno vezani uz uređaj
jeftina izrada i dojam koji ostavlja
ispis jako brzo izblijedi na svjetlu
nimalo vodootporan ispis
ako puno printate morate jednom godišnje slati u servis na zamjenu spremnika otpadnih tinti (što nije besplatno)
Prednosti
izrazito jeftin ispis
izvanredan foto ispis
bežično povezivanje
ispis sa mobilnih uređaja
jednostavno rukovanje
jamstvo 3 godine (uz obveznu, besplatnu, registraciju)
Zaključak
Na stranu sve mane, radi se o izvanrednom uređaju. Postoji jako puno toga što bismo željeli da još ima ugrađeno u sebi no ne možemo imati sve i ne po toj cijeni. Za dodatne funkcije potražite neki od skupljih modela. Nemojte da Vas odmah u početku odbije cijena. Računica je jednostavna: jeftiniji printer znači mnogostruko skuplji ispis.

Vaš Matija ☮

Pomoć i informacije

Slobodno nas nazovi na

+385 42 312 003

ili pošalji poruku na

info@alpha-m.hr