Mi brinemo za Vaša računala!       +385 42 312 003 ili  info@alpha-m.hr

Kako odabrati i kupiti antivirusni program

Vrijeme potrebno za čitanje… 4 min

 

Antivirusni program je važan i neophodan. Kratko i jasno. Pozornost koja mu se pridaje je premala i najčešće se svodi na korištenje nekih od besplatnih antivirusnih programa.

Antivirusni program druga je crta bojišnice u zaštiti od virusa.
Druga, pitate se? Da, jer prva crta zaštite ste Vi i imajte to uvijek na umu.

U praksi to znači da će Vas, ako je sve ispravno podešeno, antivirusni program upozoriti o potencijalnoj prijetnji od zaraze putem npr. USB sticka ili privitka u e-mail poruci. Često je to u realnom vremenu, tj. odmah po pokretanju zloćudnog programa. Na Vama je tada da odaberete ponuđeno rješenje ili, u većini slučajeva, se prijetnja automatski ukloni bez potrebe za Vašim sudjelovanjem.

Na tržištu postoji veliki broj antivirusnih programa u različitim inačicama.

Neki proizvođači Vam poklanjaju besplatno trajnu zaštitu, ali pritom stalno nude reklame kako biste kupili komercijalnu verziju.

Gratis, free, frei!
Ma koliko zvučalo nevjerojatno, postoje i potpuno besplatni antivirusni programi kod kojih niti postoji komercijalna verzija, niti ima ikakvih reklama. Najvažnije je znati da je bilo koji antivirusni bolji od nijednog – važno da je ažuran i u najnovijoj verziji. Nemojte polagati previše nade i uljuljati se u lažnu sigurnost da ste zaštićeni, čak i kad imate kupljeni antivirusni program. Tijekom vremena… najboljim od besplatnih nam se pokazao 360 antivirus. Njegova snaga leži u korištenju BitDefender definicija koje su jedne od najboljih na tržištu. Postoje teorije da nas Kinezi ovim programom špijuniraju, ne mogu potvrditi niti poreći. Odličan je, besplatan je i već je to puno. Budimo realni, svi nas svuda špijuniraju. Čak i susjedov klinac sa dronom za par stotina novčića.

Kad je god moguće preporučamo da investirate u komercijalni antivirusni program. Dugi niz godina zastupamo BitDefender i osobno ga koristimo. U naš servisni PC svakodnevno spajamo tvrde diskove i USB stickove koji su zaraženi virusima svih vrsta i problema nikada imali nismo. Virusi se svi detektiraju i uklanjaju i možete biti poprilično mirni.

Također, na novijim računalima oduzima i najmanje resursa i samim time je svakodnevni rad ugodniji i brži. Korisniku računala, tj. operativnog sustava najvažnija je informacija da je preventiva imperativ.

Antivirusni program potrebno je staviti na nezaraženo računalo, tj. operativni sustav.
Jednom kada se računalo zarazi mnogo je teže očistiti ga od virusa.

Primijetili ste da cijelo vrijeme pričam o virusima? U zadnje vrijeme virusi su postali najmanji problem, ali im je potrebno i dalje pridavati što veću pozornost.

Postoje različite verzije, tj. paketi antivirusnih programa. Najčešće su to samo antivirus te antivirus sa ugrađenim vatrozidom (firewall). Većinu korisnika zadovoljit će samo antivirus jer je za korištenje vatrozida potrebno imati i određena znanja o mrežama. Ukoliko odaberete paket sa vatrozidom, vrlo lako se može dogoditi da ne možete pristupiti računalima, tj. podatcima ili uređajima na mreži. Vatrozid ugrađen u operativni sustav dovoljno je dobar za većinu korisnika, pogotovo kućnih.

Želite uštedjeti?
Tko ne želi? Mnogo je jeftinija kupovina nekoliko licenci za više računala odjednom. Na taj način će Vas npr. Bitdefender za tri računala koštati tek stotinjak kuna više nego za jedno. Dogovorite se s prijateljima, budite svi sigurni i pritom uštedite.

Ukoliko imate potrebu za zaštitom većeg broja računala, npr. škole, ustanove i tvrtke sa više radnih stanica, preporučamo Vam naprednije verzije antivirusnih programa.

Kod njih imate središnju kontrolnu konzolu putem koje upravljate sa zaštitom svih ostalih računala u mreži. Brzo, jednostavno i pouzdano. U praksi to znači da više ne morate ići od računala do računala po cijeloj zgradi da biste provjerili je li sve u redu s operativnim sustavom, tj. stanjem zaštite. Naravno, i dalje preporučamo da ne zanemarite sportske aktivnosti. 🙂

Antivirusni programi ne štite od “krypto” virusa.
Da… dobro ste pročitali. Sigurnosni stručnjaci i inženjeri tek trebaju napraviti učinkovitu zaštitu protiv ove pošasti. Možda i najgore u povijesti. Jedino pravo rješenje je da ne otvarate nepoznate privitke. Najčešće su u obliku ZIP datoteke tj. arhive. Radije obrišite sumnjiv mail ili pitajte poznate ljude (pod čijim se imenom često krije privitak sa krypto virusom) Ovome ću posvetiti neki od idućih blogova.

Virusi su najmanji problem i gnjavaža.
Većina antivirusnih programa u sebi ima ugrađenu i neku vrstu zaštite od nametnika, no u većini slučajeva radi se tek o osnovnoj zaštiti na koju se nemojte previše oslanjati.

Zaštita od nametnika (spyware, adware, malware) je neka od drugih priča kojima ćemo posvetiti još puno pažnje. Spomenut ću tek da su oni krivci što ste bombardirani reklamama sa svih strana i zbog njih Vam je surfanje, prečesto, nemoguće.

Imajte uvijek ažuran operativni sustav.
Proizvođači operativnih sustava i programa stalno ispravljaju sigurnosne propuste koje tvorci virusa i zlonamjernih programa iskorištavaju. Preduhitrite ih! Kad je god moguće imajte i najnoviju verziju operativnog sustava.

Veliki NE, NE!
Često se susrećemo da korisnici na svojim računalima koriste “crackirane” komercijalne antivirusne programe. Korisnici se tada opuste i misle da su zaštićeni. Nažalost… kad nam na servis dođe takvo računalo, zaraženo je virusima i nametnicima jer su antivirusne definicije zastarjele. Često i po nekoliko godina. Takvi “crackirani” programi isteknu i više se ne nadograđuju i ostavljaju Vas nezaštićenima.

Antivirusne definicije

Definicije su informacije o poznatim i otkrivenim virusima. Zahvaljujući tim informacijama, koje se nadopunjuju i nekoliko puta dnevno, antivirusni program prepoznaje viruse.

Za kraj… spomenut ću najvažnije:

Ne pouzdajte se u zaštitne programe! Redovito radite backup (sigurnosne kopije)!

Pomoć i informacije

Slobodno nas nazovi na

+385 42 312 003

ili pošalji poruku na

info@alpha-m.hr