Mi brinemo za Vaša računala!       +385 42 312 003 ili  info@alpha-m.hr

Kako odabrati i kupiti printer

Vrijeme potrebno za čitanje… 4 min

 

Printeri i izbor istih jako su nezgodna tema i tu treba biti vrlo oprezan i pažljiv. Čak i kad znate koji printer želite (a ako ne znate to je imperativ), zamolili bismo Vas da odgovorite na ova pitanja:

Za koju namjenu trebate printer?
Je li Vam potreban ispis u boji?
Koliko stranica mjesečno planirate ispisati?
Prije svega spomenut ću da su razlike u cijeni između multifunkcionalnih uređaja/MFC (print/scan/copy) i samo printera toliko male da u izrazito rijetkim slučajevima savjetujemo kupovinu samo printera.

Jedan od rijetkih razloga za odabir samo printera je raspoloživost s jako malo prostora, npr. u automobilu ili na kasi ili Vam je važna potrošnja električne energije. Opcija kopiranja i skeniranja uvijek dobro dođe u domu ili uredu.

Važna informacija za Vas je da se proizvođači prilikom navođenja količine stranica koje možete ispisati sa pojedinom tintom ili tonerom drže standarda (o kojima bi se dalo debatirati) u kojima Vam jamče navedeni broj ispisa u slučaju da je pokrivenost papira tintom ili tonerom oko 5%. Da … dobro ste pročitali i zato dobro pazite kad ispisujete fotografije ili velike grafike da kasnije ne nastane nezadovoljstvo.

Ukoliko printer trebate za kućnu ili poslovnu namjenu te ispis do stotinjak stranica mjesečno tada možete odabrati neki od ulaznih modela MFC tintnih printera koji imaju što jeftiniju originalnu tintu i po mogućnosti da su ispisne glave ugrađene u spremnik sa tintom.

Razlog za to je taj da ne morate brinuti ako se tinta tj. ispisna glava osuši.

Pojednostavljeno – svakom kupovinom tinte Vi ste kupili novi printer. Mehanika u printerima poprilično je dugotrajna i izdržljiva i gotovo da nemate brige s time. Samim tim osiguravate mnogo dulji životni vijek uređaja i u konačnici doprinosite smanjenju količine elektroničkog otpada.

Printeri sa spremnicima tinte neovisnima o ispisnoj glave predstavljaju odličan izbor ako želite nešto jeftiniji trošak ispisa. Nažalost, ispis može biti jeftin samo u slučaju korištenja zamjenskih tinti jer originalni komplet tinti košta i preko 500 kn.

S druge strane, ako ste voljni riskirati koristite zamjenske tinte koje su nekoliko puta jeftinije.

Ipak, velike su šanse da kada printer ne koristite dulje vrijeme (mada niti to nije pravilo), iznevjeri Vas onda kad ga najviše trebate. Najgore od svega je to da Vam niti korištenje originalnih tinti, kod uređaja koji imaju ispisnu glavu neovisnu o spremniku, ne jamči pouzdan ispis.

I to je jednostavno tako. Bezbroj puta smo morali objašnjavati to strankama i slijegati nemoćno ramenima. A elektronički otpad se samo gomila i gomila.

Primijetili ste da samo govorimo o tintama kad je ispis u boji u pitanju. Da, dobro ste primijetili.

Laserski ispis u boji izrazito je skup ukoliko planirate nabavljati jeftine uređaje. Pri tom pod jeftinim čak ni ne mislimo na one od 1000 kuna – to nemojte ni gledati i izbjegavajte pod svaku cijenu.

Pod jeftinim kolor laserskim printerima mislimo na one u rangu od oko 5000 kuna. Vjerujte, i kod njih je ispis papreno skup.

Laser i ispis u boji preporučamo tek u cjenovnom rangu preko 10 000 kuna i tada vam možemo reći da očekujete izrazito jeftin i kvalitetan otisak. No, to je prilika za neki drugi članak.

Recimo samo da su, osim cijenom, ovakvi uređaji i poprilično veliki:

Ukoliko mjesečno ispisujete veći broj stranica, a dovoljan Vam je crno bijeli ispis, tada Vam je izbor najlakši. Odaberite jedan od modela crno bijelih laserskih printera. Najdraži model nam je HP 1102. Pouzdan, brz i ima iznimno jeftin ispis. Toner za ispis oko 1600 stranica košta oko 140 kn. Cijena ispisa kod crno bijelih laserskih printera je izrazito mala.

Mala je i razlika u cijeni između multifunkcionalnih uređaja i samo printera pa imajte to u vidu (dobro dođe imati “kopirkicu” u kući ili uredu).

Kod izbora uređaja pozornost obratite na postojanje zamjenskih tonera i njihovu cijenu.

Originalni toneri su izrazito skupi i uopće ih ne preporučamo. Na zamjenske tonere koje imamo u ponudi i koje preporučamo dajemo jamstvo na kvalitetu ispisa tako da smo vas time riješili i te brige.

Računica je jednostavna:

4 zamjenska tonera koštaju kao 1 originalni i ispisujete 4 x više
Najjeftiniji laserski printeri imaju ugrađen ispisni bubanj koji se ne može mijenjati. Samim time velika je vjerojatnost da ste u bliskoj budućnosti ponovno doprinijeli stvaranju nove količine elektroničkog otpada. Zbog toga odaberite printer kod kojeg se prilikom zamjene tonera mijenja i bubanj. Laserski printeri koriste prah umjesto tinte i time ste se riješili brige o sušenju i neupotrebljivosti uređaja nakon određenog vremena mirovanja.

Popravci jeftinih printera, nažalost, rijetko su isplativi. Kod tintnih je to posebno izraženo, a to vrijedi i za skuplje modele.

Mnogi printeri danas su opremljeni bežičnom vezom i tada se povezuju, najčešće, izravno na Internet usmjerivač (ruter). Jako je to korisno jer tada možete ispisivati sa svih stolnih i prijenosnih računala, tableta i pametnih telefona. Uređaji imaju svoju e-mail adresu i spremni su za prihvat različitih formata koji im se pošalju. U praksi nam se bežično povezivanje pokazalo kao iznimno nepouzdano. Pogotovo ako je WiFi signal nešto slabiji. Kad ste god u prilici koristite modele koji se povezuju putem mrežnog kabla.

Mnogi modeli imaju i jedinicu za obostrani ispis i time dobivate mogućnost uštede papira te mnogo lakšu izradu brošura i promotivnih materijala.

Ukratko – tintni printeri nude relativno jeftin ispis u boji te izvanredan foto ispis. Laserski printeri mnogo su brži i crno bijeli ispis je izrazito jeftin. Laserski ispis je vodootporan, a tekst i grafika su izrazito oštri kao da se radi o tiskarskom stroju. Laserski printeri mnogo su glasniji i troše puno više električne energije, a u radu se zagrijavaju (i to poprilično).

Zaključak:
Nažalost, novi i moderniji uređaji sve brže i češće izlaze na tržište i u mnogim slučajevima se radi o nedovoljno testiranim uređajima. Vrlo lako se desi da u trenutku kada odaberete printer koji se čini nevjerojatan da bi bio istinit i njime ste oduševljeni kroz godinu ili dvije se pokaže kao teški promašaj.

U nekim slučajevima proizvođači se u potpunosti okreću ka drugačijoj tehnologiji i politici.

Vi, nažalost, ostajete sa elektroničkim otpadom, a proizvođači uopće ne mare zbog toga.

Zato, ako kupujete printer, kupite ga jer ga trebate i iskoristite ga. Tada Vam neće biti žao zbog investicije. Uvijek je dobro uložiti koju Kunu više.

Šećer na kraju!
Temu ću završiti s informacijom koja bi Vas ipak mogla razveseliti. U zadnje vrijeme su se na tržištu pojavili tzv. CISS pisači koji koriste CISS tehnologiju. Kratica je to za Continuous Ink Supply System odnosno sustav neprekidnog doziranja tinte.

Zamislite scenarij:

Zabilježili ste lijepe trenutke Vašim mobitelom ili fotićem i vratili se kući. Odabrali najdraže fotke, izrezali ih te dodali datum. Pustili ste ih na ispis bežičnom vezom.

Uživate u omiljenom Vam napitku. Nekoliko minuta kasnije uzimate fotke, divite im se i pospremate ih u album.

Trošak istoga Vam je manji od jedne kave 🙂 Da, to je moguće. Ne pijem kavu, no vrlo rado isprintam ovjekovječene trenutke, bilo da sam sam fotografirao ili mi prijatelji pošalju svoje fotke.

Napokon printam što god želim i koliko god želim 🙂

Nakon dugog čekanja, možemo Vam ponuditi cijenom prihvatljive Epson tintne printere koji imaju gotovo besplatan ispis. Originalna bočica sa 70 ml crne tinte košta oko 60 kn i osigurava Vam ispis oko 4000 stranica sa 5% pokrivenosti. Kad je boja u pitanju, tu je stvar još bolja – za ispis oko 6500 stranica sa 5% pokrivenosti potrebne su Vam tri boje i svaka košta, pogađate, oko 60 kn. Pročitajte našu recenziju Epson CISS printera, kakvog i osobno koristimo već godinu i nešto dana.

Obratite nam se s povjerenjem sa svim pitanjima.

Vaš Matija ☮

Pomoć i informacije

Slobodno nas nazovi na

+385 42 312 003

ili pošalji poruku na

info@alpha-m.hr