Mi brinemo za Vaša računala!       +385 42 312 003 ili  info@alpha-m.hr

Prva pomoć – prvi dio – Gumb za paljenje

Vrijeme potrebno za čitanje… 2 min

 

Pitate se zašto sam prikazao gumb za paljenje?
Svakodnevno primamo pozive u pomoć gdje računalo odbija poslušnost. Windowsi se smrznu ili računalo ostaje samo sa natpisom… “Ažuriranje…” “Pričekajte molim…” i sličnim porukama na plavom ekranu. Svakako preporučam da računalu dadete vremena i pričekate barem petnaestak minuta (ako imate slabije računalo… to može potrajati i nekoliko sati) da računalo dovrši posao ažuriranja, posebice ako se prikazuje i postotak koji se mijenja. Ponekad se ta poruka prikazuje i nakon nekoliko sati bez promjena. U tim slučajevima najbolje je ugasiti računalo i ponovno ga upaliti.

Pa svi to prvo pokušamo napraviti… reći ćete u glas!

Pojasnit ću:

Pojavom Windowsa 8, 8.1 i 10 promijenila se jedna stvar. Stvar za koju malo tko zna i upravo zato svakodnevno pomažemo našim korisnicima koristeći nejjednostavniju moguću metodu:

Ugasimo računalo i upalimo ga.
Ono po čemu se novi Windowsi razlikuju od starih je gašenje. Uvedeno je tzv. brzo pokretanje što je automatski povezano sa gašenjem. Računala pokretana Windows 8, 8.1 i 10 operativnim sustavom se pritiskom na gumb gašenje (fizički ili mišem… svejedno je) ne gase u potpunosti već prelaze u oblik hibernacije. Unatoč tome ne troše struju kada su ugašena. Time se osigurava brže pokretanje operativnog sustava.

Sad kada to znadete, otkriti ću Vam tajnu 😉

Kad zagusti… pritisnite tipku za paljenje i držite je 7 sekundi i tada pustite. Malo pričekajte i ponovo upalite računalo.
U većini slučajeva… operativni sustav će se podići i računalo će opet raditi ispravno.

Važno je napomenuti da će prvo podizanje sustava trajati nešto duže nego uobičajeno no to je posve u redu.

Kad god primijetite da nešto nije u redu sa računalom prvo napravite ponovno pokretanje sustava. Time ćete omogućiti Windowsima da instaliraju ažuriranja (update) ili se isprave greške.

Naravno… ukoliko ova metoda ne pomogne… obratite nam se za dijagnozu i popravak.
Trebate pomoć ili savjet? Ekipa ALPHA-M stoji Vam na usluzi 🙂

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje.

Vaš Matija ☮

Pomoć i informacije

Slobodno nas nazovi na

+385 42 312 003

ili pošalji poruku na

info@alpha-m.hr