Mi brinemo za Vaša računala!       +385 42 312 003 ili  info@alpha-m.hr

Spremno računalo za rad … ili se ipak želite pozabaviti sami?

Vrijeme potrebno za čitanje… 5 min

 

Prilikom kupovine prijenosnih ili stolnih računala postoji jedna važna stvar kojoj se pridaje premalo pozornosti. Radi se o operativnom sustavu te potrebnim korisnim alatima i uredskim programima.

Da, odabrali ste računalo sa tvornički predinstaliranim operativnim sustavom (ili ste uz računalo kupili licencu operativnog sustava) i mislite da ste time riješili sve brige i probleme. Nažalost, to je tek malim dijelom točno.

Započnimo od početka i pritisnimo gumb za paljenje.

Napomenuo bih da ću ovdje govoriti općenito i proces se ne odnosi ni na jedno konkretno računalo niti proizvođača a niti na operativni sustav.

Dočekat će Vas pozdravni ekran gdje Vas računalo pita za odabir jezika sustava i ostale regionalne i jezične postavke. Povrh svega potrebno je prihvatiti nekoliko uvjeta i zakona te upisati korisničke podatke, registrirati se i imenovati računalo. Ponudit će Vam se povezivanje na Internet putem bežične veze i malo ćete trebati čekati. Ovo zvuči vrlo lagano i u biti to i jest.

Dobrodošli! Dočekat će Vas i prikazat će Vam se radna površina (ili u slučaju Windows 8.x … Metro sučelje).

Odlično! … Vaš posao je gotov i možete početi koristiti računalo. To je nažalost tek jako malim dijelom ispravno i nikako ne bismo preporučili isto. Prvo što ćete primijetiti gomila je programa koji su najčešće posve beskorisni i našli su se ovdje jer je netko platio nekome nekoliko nečeg da se ovdje onako, usput, nađe. Većinu njih potrebno je ukloniti jer, najčešće, samo usporavaju računalo. To je i jedan od razloga zašto Vam se čini da Vaše novo računalo tako sporo radi.

Najveću pozornost posvetite antivirusnom programu koji je uvijek vremenski ograničen na, najčešće, 30 dana i nakon toga ostajete posve nezaštićeni. Uza sve to još Vas i redovito bombardira ponudama da ga kupite. Nemojte! Kratko i jasno.

Na računalima sa predinstaliranim operativnim sustavom se antivirusni programi ne nalaze zato što su najbolji pa Vam netko tamo želi isto.

Probnu verziju antivirusnog programa obavezno uklonite i računalo tj. operativni sustav, programe i podatke zaštitite kvalitetnim i pouzdanim antivirusnim rješenjem kojeg mi dugi niz godina koristimo, zastupamo i preporučamo – BitDefender Antivirus.

Put do računala spremnog za rad još je dug i, lako može biti, trnovit. U slučaju da se radi o HDD-u većeg kapaciteta potrebno ga je svakako podijeliti na dva dijela radi lakše manipulacije podatcima.

Razmislite… da li je lakše napraviti reda u ormaru bez ijedne police?
Za podjelu diska na dva dijela postoji i jedan mnogo važniji razlog. Mnogo je lakše vratiti podatke sa sekundarnih particija tvrdih diskova nego sa primarne tj. sistemske. Zašto? Zato jer nam se u dugogodišnjoj praksi pokazalo da je tako, ali i iz razloga što na sistemskoj particiji (najčešće je to C: ) podaci mnogo više cirkuliraju i upravo na tim dijelovima tvrdog diska nastaju pogreške ili tzv. bad blockovi.

Uklonili ste sve nepotrebne programe i pogasili nepotrebne procese. To je u redu. Sad je potrebno da stavite sve potrebne tj. neophodne programe ali i korisne alate te, neizostavni, uredski paket.

Ali na računalu se već nalazi najpopularniji uredski paket današnjice Microsoft Office! Svi u isti glas ćete reći glasno. Ma nemoj! Pogađate, i ovdje se radi o probnoj inačici koja će uskoro isteći i ostaviti vas na cjedilu taman kad Vam najviše treba. Možda ćete naići na Microsoft Office 365, no … i ovdje se radi o vremenski ograničenom uredskom paketu u oblaku. Ako u svakodnevnom radu trebate neki od programa iz paketa Microsoft Office (Word, Excell, Outlook, PowerPoint, Access ili neki drugi) … obratite nam se i ponudit ćemo Vam verziju koja će najbolje zadovoljiti Vaše potrebe i ponuditi Vam najbolju cijenu uredskih paketa. U ponudi imamo i rabljene licence uredskih paketa po cijenama nižim i do 50%.

Manje zahtjevnim korisnicima savjetujemo korištenje nekog od besplatnih uredskih paketa.

Besplatnim programima posvetit ćemo puno pozornosti u nekim od idućih blogova.

Pomislili biste da je to kraj posla pripreme računala za rad?
Razočarati ću Vas i reći: Nije 🙂
Vaše računalo tj. operativni sustav nikada nije u potpunosti spreman. Gotovo svakodnevno se operativni sustavi nadograđuju tj. radi se update. Tim postupkom proizvođači ispravljaju uočene pogreške i sigurnosne propuste u programima i operativnim sustavima te dodaju nove funkcije. Zbog toga se nemojte zbuniti ili uplašiti kad vidite obavijest na ekranu poput ove:

Zbog svega gore navedenoga preporučamo Vam da provedete vrijeme sa najmilijima i uživate u Životu. Odaberite jednostavnije i najbolje rješenje:

Brigu i posao pripreme računala za rad prepustite nama.
Kupili ste računalo (stolno, prijenosno ili Windows bazirani tablet) negdje drugdje? Nudimo Vam jedinstvenu uslugu da ga podesimo da radi najbolje moguće i opremimo svim potrebnim i korisnim programima … Ne morate uopće izlaziti iz Vašeg doma!
Ukoliko odaberete paket pripreme OSa na ALPHA-M način …. podesit ćemo Vam (na Vaš zahtjev) besplatno i izradu sigurnosnih kopija (backup) Vaših podataka.

Obratite nam se. Na naše usluge dajemo 100% jamstvo zadovoljstva!

Za kraj… zamislite koliko je tek brige ako kupite računalo bez operativnog sustava? No, o tome nekom drugom zgodom 😉

Vaš Matija ☮

Pomoć i informacije

Slobodno nas nazovi na

+385 42 312 003

ili pošalji poruku na

info@alpha-m.hr