Česta pitanja

Fiskalizacija računa mi ne prolazi i javlja grešku.

Preuzmite najnoviji certifikat sa stranica FINE.
Korisnicima PULS programa iz naše ponude potrebni su ovi certifikati:

  • Fina Root CA (samopotpisani root CA certifikat) – DER
  • Fina RDC 2015 (subordinirani CA certifikat) – DER

    Instalirajte ih u “Trusted  Root Certification Authorities”

Treba li u prijenosnom računalu vaditi bateriju ili ne?

Ne. Današnje baterije su smart-LiIon i povrh toga prijenosnici imaju ugrađenu zaštitu od prepunjenja. Za svaki slučaj se potrudite što češće koristiti prijenosnik na baterije.

Kada treba puniti bateriju i treba li prijenosno računalo cijelo vrijeme biti na punjaču?

Laptop punite kada je baterija pri kraju (punite je kad stanje baterije bude oko 10%) … ništa se ne će dogoditi ako je punite i kod nekog drugog stanja napunjenosti, ako Vam to ne prijeđe u naviku. Na punjaču imajte računalo spojeno kada radite dugo bez prestanka ili kad se puni. Potrudite se što češće koristiti laptop na bateriju.

Trebamo li kupiti dodatno hlađenje i stalak za prijenosno računalo?

Samo ako koristite prijenosnik na podlogama koje onemogućavaju dotok zraka poput deke i popluna. Ili radi ergonomije tj. prirodnijeg položaja tipkovnice. U suprotnom je to posve beskorisna sprava. Ako se prijenosnik grije više od uobičajenog ili gasi, tada ga treba očistiti od prašine.

Može li printer raditi samo s jednim spremnikom tinte ukoliko se radi o uređaju s više spremnika tinte?

NE! Time možete oštetiti ispisnu glavu, a samim time i čitav printer. Srećom, većina printera ima ugrađenu zaštitu za to. No, ako imate printer koji ima ispisnu glavu unutar spremnika tinte, tada možete korisiti samo npr. crnu boju.

Možemo li koristiti zamjenske tinte ili ne?

Dapače, no time preuzimate rizik od uništenja ispisnih glava tj. začepljenja istih. Međutim, kada uzmete u obzir značajne uštede u ispisu, uporaba zamjenskih tinti  će vam omogućiti da u slučaju kvara kupite novi printer.

Koliki nam je trošak ispisa , odnos troška tinte ili tonera?

Proizvođači uvijek prikazuju broj ispisanih stranica uzimajući u obzir oko 5% pokrivenosti papira tintom ili tonerom.

Ta informacija Vam govori da, nažalost, rijetki printeri imaju jeftin ispis.

Koju maksimalnu težinu papira možemo koristiti u pisaču?

Izbjegavajte papire teže od 200 grama po m2. Teže ilitga deblje papire možete koristiti kod kvalitetnijih uređaja. To ovisi o mehanizmu za uvlačenje koji kod jeftinijih uređaja nije baš kvalitetno izrađen.

Trebamo li ugrađivati dodatne hladnjake u kućišta stolnih računala?

I da i ne… a ovisi to o više faktora. Veličini i dizajnu (kvaliteti) kućišta te o komponentama ugrađenim u računalo. Obratite nam se za savjet.

Vodeno hlađenje u stolnim računalima, da ili ne?

Ukoliko imate mogućnost izdvojiti oko 1000 Kn za kvalitetan sustav… zašto ne. U velikoj većini slučajeva ono nije potrebno i nepotrebno komplicira sastavljanje i održavanje računala. Neophodno je uglavnom u slučaju overclockiranja procesora. Imajte u vidu da vodeno hlađenje ne znači i posve nečujno računalo!

O čemu voditi računa prilikom stavljanja stolnog računala na odgovarajuće mjesto, ispod radnog stola (protok zraka , prašina…), na radni stol (buka i zvukovi prilikom korištenja…)?

Postavite ga na mjesto gdje će Vam najmanje smetati i biti najmanje izloženo eventualnim udarcima i prašini. Ukoliko Vam dulje žice to omogućavaju, stavite ga što dalje od sebe. Vodite veliku brigu o promjeni temperature jer mu nagle promjene mogu jako naštetiti zbog kondenzacije.

Pomoć i informacije

Slobodno nas nazovi na

+385 42 312 003

ili pošalji poruku na

info@alpha-m.hr