Mi brinemo za Vaša računala!       +385 42 312 003 ili  info@alpha-m.hr

Kako odabrati i kupiti laptop

Vrijeme potrebno za čitanje… 7 min

 

Prijenosno računalo, laptop, prijenosnik, notebook… sve su to nazivi za isti uređaj. Postoje i podkategorije poput ultrabook, netbook i sl.

Odmah da na početku rasteretim Vas velikih briga – odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan i ako ćete pratiti sljedeće retke nećete dobiti ni jednu sijedu vlas. 🙂

Uvijek kada nam se obratite s potrebom da kupite prijenosnik postavimo Vam nekoliko jednostavnih pitanja:

Za koju namjenu trebate računalo?
Koji je najzahtjevniji zadatak koji planirate obavljati na računalu?
Imate li već neke željene karakteristike, modele ili proizvođače koji su Vam zapeli za oko?
Iznimno važno je da nam (ne morate se sramiti) kažete trebate li računalo za igre?
Je li Vam od izrazite važnosti da bude u nekoj od boja?
Hoćete li ga prenositi ili će stalno stajati na stolu?
Kupujete li ga za rad u tvrtki ili privatne potrebe?
Imate li zadani budžet i jeste li voljni malo ga rastegnuti?
Pitanje za kraj: Ne bi li ipak stolno računalo bolje zadovoljilo Vaše potrebe?
Znadete li odgovore na sva ova pitanja? 🙂 Sasvim sigurno je da znadete.
Kako Vam poznavanje odgovora može pomoći pri odabiru prijenosnika?
U narednim redcima pojasnit ću neke stvari i tada ćete i sami moći lakše odabrati najbolji prijenosnik za vlastite potrebe.

Procesor

Najčešće govorimo o dva proizvođača – Intel i AMD. Kod odabira proizvođača uvijek preporučamo isključivo Intel. Zašto? Već godinama AMD tehnološki zaostaje, i to debelo, za Intelom.
Dovoljno je napisati prednosti svih današnjih Intel procesora i sve će Vam biti jasno. Modeli Intel procesora u istom cjenovnom rangu brži su, manje se zagrijavaju, troše manje struje, puno su pouzdaniji, podržavaju novije instrukcije i samim time dulji niz godina su aktualniji i osiguravaju Vam lakše i brže izvođenje budućih zadataka i programa.
Sada će negodovati AMD fanovi, no ruku na srce – tih par prednosti koje AMD ima vrlo brzo se pokažu posve beskorisnima.

AMD ima jaču grafiku integriranu u procesor, međutim ako planirate igrati igre to Vam i nije od prevelike koristi jer ćete posegnuti za modelom koji ima odvojenu (diskretnu) grafičku karticu. Broj jezgri procesora uopće nije pokazatelj konačne brzine računala.

Intel (npr. i5) koji ima “samo” dvije jezgre je bolji od AMD procesora sa 4 ili više jezgri. Najveća razlika u brzini procesora između Intel i AMD-a je posebno vidljiva u najjeftinijim prijenosnicima. Razlika je toliko velika da unatoč tome što ste upravo kupili nov novcat prijenosnik, on već sada ne može glatko reproducirati npr. Youtube videozapise.

Radna memorija … jednostavno i kratko …

4 GB je minimum i to će zadovoljiti veliku većinu današnjih korisnika. Ukoliko planirate igrati igre, bavite se programiranjem, 3D modeliranjem, obradom videa ili fotografija poželjno je da to bude barem 8 GB. Kod većine prijenosnika to se vrlo lako dogradi ukoliko se ukaže potreba za istim.

Kako provjeriti koliko memorije koristite dok radite na računalu? Kada se nađete u situaciji da imate istodobno otvorene sve programe u kojima radite ili ih koristite u pozadini pritisnite istodobno tipke CTRL+ALT+DEL i kliknite na “Start Task Manager” odnosno “Upravitelj zadataka” i u gornjem dijelu prozora stisnite “Performance” odnosno “Performansa”. Ovdje je vidljivo zauzeće radne memorije. Najčešće je to oko 2 GB ili tek nešto više.

Tvrdi disk/HDD

To je, nažalost, najmanje važna komponenta kod koje svi samo gledaju kapacitet. Puno važnija informacija za Vas je ta da se radi o najsporijoj i tehnološki izrazito zastarjeloj te izrazito pokvarljivoj komponenti. Nevjerojatno je da se, unatoč prethodno spomenutom, najmanje pozornosti pridaje upravo izboru tvrdog diska. Ukratko – koji god tvrdi disk odaberete, pogriješili ste.

Uzmite prijenosnik sa SSD diskom.

Upravo zato što većina kupaca odabire prijenosnik sa “običnim” tvrdim diskom nastaje kasnije nezadovoljstvo kupljenim. Koliko god novaca uložili u brzo prijenosno računalo, zahvaljujući tvrdom disku, u svakodnevnom radu nećete imati dojam da ste baš nešto profitirali.

Dobra vijest je da se tvrdi disk može i nakon kupovine zamijeniti za SSD. Stojimo Vam na usluzi za brzu, bezbolnu i pouzdanu zamjenu čak i u slučaju da Vaš postojeći sustav, kojeg ste već prilagodili sebi, i sve podatke preselimo na SSD.

HDD kojeg izvadimo iz prijenosnika ugradimo u vanjsku USB 3.0 ladicu i pretvorimo u prijenosni disk. Jednostavno i praktično 🙂

Izboru između tvrdog diska – HDD i memorijskog – SSD posvetili smo cijeli jedan članak. HDD ili SSD

Grafička kartica
Osim za izvođenje igrica bitna je i za lakše i brže korištenje programima poput onih za obradu fotografija i videa. Tu se radi o jednom prilično jakom dodatnom procesoru čijom se uporabom poprilično rastereti glavni procesor. Dugoročno to znači da će Vam prijenosno računalo lakše izvoditi i svakodnevne zadatke poput gledanja YouTube videa jer se i za izvođenje istog u zadnje vrijeme koristi grafička kartica.

Važna je napomena da se grafička kartica ne može nadograditi. Ono što odaberete sad ili uzmete prijenosnik bez grafičke kartice to ćete i trajno imati.

Spomenuo bih da postoje odvojene grafičke kartice različitih snaga i performansi. Samo posjedovanje odvojene grafičke kartice u prijenosniku nije siguran znak da ćete moći igrati najnovije igre.

Jednu sitnicu bih istaknuo:

Mada se često govori o integriranim i odvojenim grafičkim karticama to ne znači da se ove odvojene mogu mijenjati ili pojačavati. Grafički čip je zalemljen na matičnu ploču. Odvojeno znači da se radi o zasebnom grafičkom procesoru kojemu su zadatak obrada tj. prikaz slike i 3D ubrzavanje (programa ili igara) te se samim time rasterećuje procesor.

Ekran
Dijagonala ekrana jest, ali i nije toliko važna.

Većina korisnika bit će zadovoljna sa 15,6”. Pozornost tek obratite na radnu rezoluciju ekrana, npr. 1366*768 ili 1920*1080 Full HD. Veća rezolucija važna je korisnicima koji se bave npr. obradom fotografija ili videa jer imaju veću iskoristivu radnu površinu. Detalje možete pronaći u članku o odabiru monitora.

Kod odabira ekrana pripazite je li mat ili sjajni. Odabir ekrana važan je i ovisi o uvjetima u kojima ćete koristiti prijenosnik.

Manji ekran odaberite kad želite biti mobilniji i imati manje brige sa prtljagom. Veći ekran ne preporučamo jer je puno bolje i praktičnije (čitajte: zdravije za oči) još malo doplatiti i kupiti vanjski monitor ili televizor.

Poneki modeli prijenosnika dolaze i sa ekranom osjetljivim na dodir. Zanimljiv dodatak upitne korisnosti 🙂

Baterija

Kod većine današnjih prijenosnika omogućuje barem tri sata bez potrebe za priključivanjem na električnu mrežu. Istaknuo bih da se kod nekih modela više ne da mijenjati bez rastavljanja prijenosnika. Savjete o korištenju baterije potražite u jednom od idućih blogova o brizi i njezi baterija.

Kućište
Može biti plastično, metalno ili u kombinaciji oba materijala.

Sama čvrstoća kod nekih modela ovisna je o odabiru istog, no u većini slučajeva puno veću pozornost treba posvetiti kvaliteti izrade.

Jako su važni panti tj. šarke, nije svejedno je li kućište sjajno ili mat, glatko ili reljefno. Svaki korisnik najbolje će znati što mu bolje odgovara. Kroz naše ruke godišnje prođe oko 1000 novih prijenosnika – od najjeftinijih do najskupljih i još najmanje toliko rabljenih, što je i puno važnije. Temeljem toga lako Vam možemo dati najbolji savjet što i kako odabrati (između ostalog) kad je kućište u pitanju. Pravilan odabir kućišta riješit će Vas puno nepotrebnih briga sa održavanjem i trajnošću.

Tipkovnica
Ne bih je posebno izdvajao, no to ne znači da nije bitna.

Većina novih modela ima sasvim solidne tipkovnice. Postoje modeli prijenosnika koji imaju tipkovnice sa zaštitom od prolijevanja tekućina. To ne znači da će nakon toga raditi već neće propustiti tekućinu da prođe i ošteti matičnu ploču.

Preporučam da isprobate par modela i osjetite pod prstima koja Vam najbolje odgovara. Još se može naići na modele prijenosnika (modeli sa 14″ ekranom ili manjim) kod kojih nema odvojenog numeričkog dijela. Ukoliko radite puno sa brojevima… numerički dio je jako koristan dodatak.

Dizajn
Boja i dizajn prijenosnika priča su za sebe i ukratko – želite li prijenosnik u boji i da je “fensi šmensi” budite spremni na nešto veću investiciju.

Operativni sustav
Izbor operativnog sustava je važan i to posebice planirate li ga koristiti u tvrtki ili za posao. Puno je jeftinije odabrati model sa operativnim sustavom odmah prilikom kupovine nego kasnije.

Ukoliko koristite prijenosnik za poslovne namjene, posavjetujte se sa Vašim programerima da li trebate Professional i Home verziju sustava i rade li programi na 64-bitnoj verziji sustava ili mora biti 32-bitna verzija. Ponekad je neophodno koristiti stariju verziju sustava poput Windows 7 jer neki programi ne rade na novijim verzijama operativnog sustava. Svakako preporučamo da uvijek koristite najnoviju verziju operativnog sustava i inzistirate na tome.

Ukoliko se odlučite za model sa legalnim operativnim sustavom u mogućnosti smo Vam ponuditi uslugu pripreme prijenosnika po principu “ključ u ruke”. Naime, to što ste kupili prijenosnik sa legalnim operativnim sustavom ne znači da ga odmah možete koristiti. Potrebno je nekoliko sati da se ispravno postavi. O brojnim prednostima naše pripreme možete pročitati u našem blogu Spremno računalo za rad ili ne?.

Proizvođač
Marka tj. brand prijenosnika posljednjih je godina postala skoro nevažan argument pri izboru prijenosnika. Uglavnom se u sve ugrađuju iste ili slične komponente nastale u većinom istim tvornicama.

Jamstvo

Posljednje, ali i jako važno je jamstvo. Jednostavno je – što dulje to bolje. Popravci prijenosnika izvan jamstva u većini slučajeva su iznimno skupi. Zato se trudimo kad je god moguće da Vam ponudimo modele sa barem dvije ili tri godine jamstva.

Nemojte zaboraviti da samo jamstvo proizvođača nije dovoljno da biste bili mirni i spokojni tijekom cijelog vremena korištenja prijenosnika. Dugogodišnje zadovoljstvo uvelike ovisi o tome gdje ste odlučili kupiti uređaj.
Za kraj bih spomenuo da prijenosnik nije uvijek najbolji izbor. U dosta slučajeva ipak je kupovina stolnog računala puno bolji izbor. Zašto? Argumente koji Vam mogu pomoći u pravom izboru pročitajte u blogu koji ćemo posvetiti tom pitanju.

Pročitali ste sve. Vjerujem da jeste. 🙂

Unatoč svim informacijama pozivam Vas da nam se obratite i napišete nam odgovore na pitanja koja sam postavio na početku.
Potrudit ćemo se ponuditi Vam najbolje za što ćemo Vam jamčiti sigurnim zadovoljstvom i osmijehom na licu svaki put kada ćete se koristiti prijenosnikom.

Za koju namjenu trebate računalo?
Koji je najzahtjevniji zadatak koji planirate obavljati na računalu?
Imate li već neke željene karakteristike, modele ili proizvođače koji su Vam zapeli za oko?
Iznimno važno je da nam (ne morate se sramiti) kažete trebate li računalo za igre?
Je li Vam od izrazite važnosti da bude u nekoj od boja?
Hoćete li ga prenositi ili će stalno stajati na stolu?
Kupujete li ga za rad u tvrtki ili privatne potrebe?
Imate li zadani budžet i jeste li voljni malo ga rastegnuti?
Pitanje za kraj: Ne bi li ipak stolno računalo bolje zadovoljilo Vaše potrebe?
Hvala Vam na posvećenoj pažnji!

Vaš Matija ☮

Pomoć i informacije

Slobodno nas nazovi na

+385 42 312 003

ili pošalji poruku na

info@alpha-m.hr