Mi brinemo za Vaša računala!       +385 42 312 003 ili  info@alpha-m.hr

Kako odabrati i kupiti stolno računalo

Vrijeme potrebno za čitanje… 8 min

 

Stolna računala dugo su već prisutna među nama i očekujte da će još jedno vrijeme biti tu. Brojne su prednosti i argumenti koji govore u prilog odabiru stolnog računala. Najvažnije je da predstavljaju, dugoročno, puno bolju investiciju, jača su, a popravci, izvan jamstva, puno su jeftiniji i isplativiji. Spomenut ću tek “manu” jednu – skuplja su od prijenosnih računala.

Savjeti koje Vam dajemo temelje se na iskustvu duljem od 15 godina i u potpunosti stojimo iza svega navedenoga.

U proteklih 13 godina sastavili smo preko 3300 ALPHA-M računala.
Uvijek smo preporučali i još uvijek preporučamo da Vam sastavimo računala prema Vašim željama, potrebama i mogućnostima.

Gotova tvornička rješenja (brand PC) ili “sve u jednom / All-in-One” uređaje ne preporučamo. Zašto?

Ukoliko Vam se takva računala pokvare morate ih slati na servis i bez njih ste najčešće barem dva tjedna. Često se i izvan jamstva ne isplate popravljati zbog nestandardnih dijelova. Naša ALPHA-M računala koja sastavljamo, točno prilagođena Vama, nakon narudžbe služit će Vam i desetak godina.

Da bismo Vam pomogli u odabiru,molimo odgovorite na nekoliko jednostavnih pitanja:

Za koju namjenu trebate računalo?
Koji je najzahtjevniji zadatak koji planirate obavljati na računalu?
Imate li već neke željene karakteristike, modele ili proizvođače koji su Vam zapeli za oko?
Iznimno važno je da nam (ne morate se sramiti) kažete trebate li računalo za igre?
Kupujete li ga za rad u tvrtki ili privatne potrebe?
Imate li zadani budžet i jeste li voljni malo ga rastegnuti?
Pitanje za kraj: Ne bi li ipak prijenosno računalo bolje zadovoljilo Vaše potrebe?
Napisat ću ponešto o svakoj komponenti i to će Vam u konačnici pomoći kod lakšeg odabira. Naravno, možete nam i napisati svoje želje i napravit ćemo Vam najbolju ponudu.

Procesor
Najčešće govorimo o dva proizvođača – Intel i AMD. Kod odabira proizvođača uvijek preporučamo isključivo Intel. Zašto? Već godinama AMD tehnološki zaostaje, i to debelo, za Intelom.
Dovoljno je napisati prednosti svih današnjih Intel procesora i sve će Vam biti jasno. Modeli Intel procesora u istom cjenovnom rangu brži su, manje se zagrijavaju, troše manje struje, puno su pouzdaniji, podržavaju novije instrukcije i samim time dulji niz godina su aktualniji i osiguravaju Vam lakše i brže izvođenje budućih zadataka i programa.
Sada će negodovati AMD fanovi, no ruku na srce – tih par prednosti koje AMD ima vrlo brzo se pokažu posve beskorisnima.

AMD ima jaču grafiku integriranu u procesor, međutim ako planirate igrati igre to Vam i nije od prevelike koristi jer ćete posegnuti za modelom koji ima odvojenu (diskretnu) grafičku karticu. Broj jezgri procesora uopće nije pokazatelj konačne brzine računala.

Intel (npr. i5) koji ima “samo” dvije jezgre je mnogo bolji od AMD procesora sa 4 ili više jezgri. Kod kupovine Intel procesora ne morate brinuti o kupovini hladnjaka jer tvornički (koji dolazi u kompletu) obavlja svoj posao i više nego dovoljno. Uz to je i tih.

Matična ploča računala važna je, no ne previše.
Poželjno je da izbjegavate najjeftinije modele. Imajte u vidu da buduća nadogradnja računala ovisi i o odabiru matične ploče, tj. o standardima koje podržava.

Matične ploče proizvode se za različite utore procesora, npr. Socket 1150 ili AM3+.

O kojem utoru se radi vrlo ćete lako prepoznati jer uz opis procesora piše i na koji utor se stavlja. Imajte u vidu i format matične ploče, npr. mATX ili ATX, jer o tome ovisi i izbor kućišta, ali i obrnuto.

Kad god imate priliku odaberite model matične ploče sa 4 memorijska utora zbog lakše nadogradnje. Ukoliko niste zahtjevan korisnik i imate namjeru računalo spajati na TV vodite brigu o priključcima. Neke matične ploče imaju HDMI priključak a neke nemaju.

Radna memorija
Većini korisnika dovoljno je da odaberu 4 GB radne memorije. Trenutno je standard DDR3. Uz opis matične ploče piše i koju vrstu memorije podržava. Većina matičnih ploča ima dva memorijska utora pa vodite brigu o tome zbog kasnije nadogradnje.

Ukoliko planirate igrati igre, bavite se programiranjem, 3D modeliranjem, obradom videa ili fotografija, poželjno je da to bude barem 8 GB. Kod većine računala to se vrlo lako dogradi ako se pokaže potreba za istim.

Kako provjeriti koliko memorije koristite dok radite na računalu? Kada se nađete u situaciji da imate istodobno otvorene sve programe u kojima radite ili ih koristite u pozadini pritisnite istodobno tipke CTRL+ALT+DEL i kliknite na “Start Task Manager” odnosno “Upravitelj zadataka” i u gornjem dijelu prozora stisnite “Performance” odnosno “Performansa”. Ovdje vidite zauzeće radne memorije. Najčešće je to oko 2 GB ili tek nešto više.

Naišli ste na oznaku brzine memorije – ne morate razbijati glavu previše s tim. Najjednostavnije je da (u razumnom cjenovnom rangu) odaberete što viši takt iz jednog jedinog razloga – ako je predviđena za viši takt radit će puno pouzdanije na stvarnom taktu koji je u većini slučajeva oko 1333 MHz.

Optički pogon ili DVD pržilica još uvijek je koristan dodatak računalu.
Rijetko ćete ga zatrebati, no dobro je imati ga. Cijenom je izrazito povoljan i preporučamo da ga ubacite u računalo. Još uvijek se većina upravljačkih programa (drivera) isporučuje na CD ili DVD mediju. Proizvođač Vas tu ne mora brinuti i tu Više nikakovih dilema nema. Koji god odaberete… dobar je.

Tvrdi disk/HDD
To je, nažalost, najmanje važna komponenta kod koje svi samo gledaju kapacitet. Puno važnija informacija za Vas je ta da se radi o najsporijoj i tehnološki izrazito zastarjeloj te izrazito pokvarljivoj komponenti. Nevjerojatno je da se, unatoč prethodno spomenutom, najmanje pozornosti pridaje upravo izboru tvrdog diska. Ukratko – koji god tvrdi disk odaberete, pogriješili ste.

Vaše novo (ali i staro) računalo opremite sa SSD diskom.

120 GB je dovoljan za većinu korisnika, ali preporučamo 240 GB (ili više) ako igrate igrice. Ukoliko imate potrebu za pohranom veće količine podataka uzmite i klasičan HDD od 500 GB ili 1 TB.

Upravo zato što većina kupaca odabire stolno računalo sa “običnim” tvrdim diskom nastaje kasnije nezadovoljstvo kupljenim. Koliko god novaca uložili, zahvaljujući tvrdom disku, u svakodnevnom radu nećete imati dojam da ste baš nešto profitirali.

Dobra vijest je da se tvrdi disk može i nakon kupovine zamijeniti za SSD. Stojimo Vam na usluzi za brzu, bezbolnu i pouzdanu zamjenu čak i u slučaju da Vaš postojeći sustav, kojeg ste već prilagodili sebi, i sve podatke preselimo na SSD.

Za kraj bih spomenuo da Vam, ukoliko na računalu čuvate pohranjene važne podatke, preporučamo kupovinu dva jednaka tvrda diska ili SSD-a koje podešavamo za rad u RAID 1, tzv. mirror načinu rada. Radi se o zrcalnom preslikavanju svih podataka i u slučaju kvara jednog diska Vi nastavite raditi bez gubitka podataka ili dragocjenog vremena. Naravno, neispravan disk se mora što prije zamijeniti kako biste i dalje osigurali siguran način pohrane. Na taj se način uz minimalnu investiciju rješavate velikih problema u budućnosti.
Ovoj temi tj. izboru između HDD i SSD tj. tvrdog diska ili memorijskog posvetili smo cijeli jedan članak.

Grafička kartica
Princip za kupovinu grafičke kartice je jednostavan → “Kol’ko para tol’ko muzike.” 🙂

Ukoliko planirate igrati nove igrice ili se baviti obradom videa, fotografija ili 3D modeliranjem potrebno je investirati minimalno petstotinjak kuna. Da biste mogli igrati većinu današnjih igrica poželjno je uložiti oko 1000 kuna prilikom kupovine. Želite li igrati sve najnovije igre potrebno je da izdvojite gotovo 2000 kuna.

Izbor između Ati i nVidia je stvar ukusa. U prilog grafičkim karticama baziranim na nVidia čipu spomenuo bih puno bolju podršku s upravljačkim programima (driverima), a u prilog Ati baziranim modelima ljepši prikaz boja.

Pripazite na izbor priključaka za monitor da kasnije ne biste trebali kupovati adaptere. Preporučam kupovinu kartica sa digitalnim priključcima DVI i HDMI. Naime, oni su najčešće korišteni kod današnjih monitora i televizora. DVI priključak možete vrlo lako (adapter je oko 20 kn) pretvoriti u analogni VGA (D-Sub) kako biste se povezali sa starijim analognim monitorom.

Napajanje je jako važna komponenta.
Kod njega vrijedi pravilo – što je teže to je bolje. Po tome se najviše razlikuju jeftina od skupljih.

Investicija u kvalitetno napajanje je dugoročna, stoga preporučamo da na njemu ne štedite. O kvaliteti napajanja ovisi ukupna stabilnost i pouzdanost računala.

Snagu bih tek na kraju spomenuo jer postoje 600 W modeli po 200 kn, ali i po 700 kn. Naravno, nema potrebe pretjerivati i dovoljno je u napajanje uložiti od 350 do 400 kn. Veliku većinu korisnika zadovoljit će 500 W modeli.

Važno je napomenuti da snaga napajanja ne znači koliko računalo “troši” struje već koliko snage može isporučiti ukoliko nastane potreba za istom. Većina računala troši ispod 100 W u svakodnevnom radu, a kada igrate igre i imate neku jaku grafičku karticu tada je potrošnja i do 300 W. Većina kvalitetnih napajanja ima učinkovitost od oko 80%. Iz toga je vidljivo da nema potrebe za pretjerivanjem.

Za kraj bih spomenuo da kvalitetna napajanja imaju dovoljan broj priključaka za napajanje svih potrošača u računalu i dovoljne su dužine. Za jeftina napajanja to ne vrijedi. Želite li tiho računalo obratite pozornost i na oznaku buke kod opisa napajanja, no većina napajanja je poprilično nečujna u radu.

Kućište
Kućište nije previše važna komponenta osim u slučaju kada se slaže jako računalo za igre ili jako zahtjevne poslove. Pozornost je potrebno obratiti na izbor veličine i izgleda, ako Vam je važan.

Većina kućišta danas ima sve potrebne priključke i prilično dobru mogućnost rasporeda kablova prilikom sastavljanja. Ne preporučamo kupovinu najjeftinijih kućišta jer tada često nastaje problem rezonancije u radu pa se stvara neugodno zujanje. Obratite pozornost da kućište ima USB 3.0 priključak jer je to već standard. Kada se u računalo ugrađuju jake komponente tada preporučamo kupovinu većeg kućišta zbog bolje prozračnosti i mogućnosti dogradnje dodatnih ventilatora.

Operativni sustav
Izbor operativnog sustava je važan i to posebice planirate li ga koristiti u tvrtki ili za posao. Puno je jeftinije odabrati model sa operativnim sustavom odmah prilikom kupovine nego kasnije.

Ukoliko koristite računalo za poslovne namjene, posavjetujte se sa Vašim programerima da li trebate Professional ili Home verziju sustava i rade li programi na 64-bitnoj verziji sustava ili mora biti 32-bitna verzija. Ponekad je neophodno koristiti stariju verziju sustava poput Windows 7 jer neki programi ne rade na novijim verzijama operativnog sustava. Svakako preporučamo da uvijek koristite najnoviju verziju operativnog sustava i inzistirate na tome.

Ukoliko se odlučite za model sa legalnim operativnim sustavom u mogućnosti smo Vam ponuditi uslugu pripreme računala po principu “ključ u ruke”. Naime, to što ste kupili računalo sa legalnim operativnim sustavom ne znači da ga odmah možete koristiti. Potrebno je nekoliko sati da se ispravno postavi. O brojnim prednostima naše pripreme možete pročitati u našem blogu Spremno računalo za rad ili ne?.

Za kraj bih Vas zamolio da nam se javite ako imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća.
Odgovorite na ovih nekoliko pitanja. Ne ustručavajte nam se obratiti jer Vam stojimo na usluzi.

Za koju namjenu trebate računalo?
Koji je najzahtjevniji zadatak koji planirate obavljati na računalu?
Imate li već neke željene karakteristike, modele ili proizvođače koji su Vam zapeli za oko?
Iznimno važno je da nam (ne morate se sramiti) kažete trebate li računalo za igre?
Kupujete li ga za rad u tvrtki ili privatne potrebe?
Imate li zadani budžet i jeste li voljni malo ga rastegnuti?
Pitanje za kraj: Ne bi li ipak prijenosno računalo bolje zadovoljilo Vaše potrebe?
Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje.

Vaš Matija ☮

Pomoć i informacije

Slobodno nas nazovi na

+385 42 312 003

ili pošalji poruku na

info@alpha-m.hr