Mi brinemo za Vaša računala!       +385 42 312 003 ili  info@alpha-m.hr

Održavanje računala

Vrijeme potrebno za čitanje… 7 min

 

Ovu temu podijelio bih na dva dijela – održavanje prijenosnih računala i održavanje stolnih računala.

Održavanje laptopa
Kod održavanja prijenosnih računala preporučamo da posebnu pozornost date temperaturi. Kada su novi, prijenosnici moraju moći raditi 24 sata pod punim opterećenjem bez ikakvih problema. Kad god je moguće koristite prijenosnik na čvrstoj i ravnoj površini. Izbjegavajte pokrivače, poplune i slično jer time onemogućavate normalan protok zraka i uvelike pridonosite sakupljanju prašine te kose i dlake u sustavu hlađenja.

Većinu prijenosnika potrebno je u potpunosti rastaviti kako bi se kvalitetno očistio sustav hlađenja i tada računajte na dodatan trošak servisa. Pri tome mi mijenjamo i termovodljivu pastu (između procesora i hladnjaka) te termalne jastučiće ako se pokaže potreba za istim.

Ukoliko primijetite da Vam se prijenosnik počne grijati jače od uobičajenog ili se počne gasiti molimo da odmah reagirate i obratite se našem servisu. Time ćete izbjeći velike i često neisplative popravke u slučaju kvara matične ploče čija vrijednost često nadmašuje vrijednost cijelog prijenosnika.

U ponudi imamo odlična sredstva za čišćenje sjajnih površina, ekrana i tipkovnica. Posebnu pozornost vodite kod čišćenja ekrana i tipkovnica. Ekran stavite u vodoravan položaj, poprskajte krpicu i tada čistite ekran. Naime, kod većine prijenosnika se upravljačka elektronika ekrana nalazi na dnu i ukoliko Vam se tekućina slije postoji velika mogućnost da nastane kvar.

Nikada ne prskajte tekućinu po tipkovnici i ne koristite vlažne maramice koje sadrže puno tekućine jer se vrlo lako može dogoditi da Vam neke tipke prestanu raditi. U tom slučaju potrebno je mijenjati cijelu tipkovnicu jer se ne da popraviti.

Kod čišćenja sjajnih površina koristite krpice koje ne oštećuju površinu poput onih za čišćenje naočala. Takve krpice nemojte prati u običnoj vodi jer kada se osuše na njima ostaju tragovi kamenca i s vremenom će prilikom čišćenja ostajati ogrebotine.

Česti je slučaj da nam korisnici dođu sa oštećenim konektorima punjača, bilo ulaznih naponskih na samom prijenosniku ili priključnih na punjaču.

Kada prijenosnik koristite u krilu ili ga ipak koristite u krevetu ištekajte punjač iz prijenosnika da ne nastanu nepotrebna oštećenja i dodatni nepotrebni troškovi.
Preporučam da pretjerano ne namatate i savijate žicu punjača jer se s vremenom ošteti i postoji opasnost od kratkog spoja pri čemu mogu nastati velika oštećenja, ali i požar.

Ukoliko puno prenosite prijenosnik (npr. od kuće do posla i slično) puno je jednostavnije da kupite još jedan punjač. U ponudi imamo izvanredne zamjenske punjače za točno određene modele prijenosnika po odličnim cijenama i dvogodišnjim jamstvom. Ne preporučamo korištenje univerzalnih punjača jer najčešće imaju vrlo loše priključne konektore i općenito su ispravljači jako loše kvalitete ili su iznimno skupi.

Prilikom korištenja neodgovarajućih konektora postoji veliki rizik od oštećenja prijenosnika. Vrlo je važno da kontakt između punjača i prijenosnika bude kvalitetan jer u suprotnom nastaje visoka temperatura što dovodi do taljenja konektora te postoji velika mogućnost od oštećenja prijenosnika ili požara.

Zato povremeno provjerite je li konektor slučajno vruć (ištekajte prvo iz utičnice), a isto vrijedi i za strujne utikače (one metalne dijelove koji ulaze u rupe) u Vašem domu. Ne smiju biti vrući, čak niti malo topliji.

Tipkovnicu čistite s dugodlakim kistom ili lagano ispušite kompresorom. Nemojte puhati preblizu da ne oštetite mehanizme. Izbjegavajte korištenje sušila za kosu jer imaju preslab protok zraka, a često se dogodi i da ljudi zaborave staviti na hladno puhanje pa nastaje šteta. Usisivač izbjegavajte jer postoji mogućnost da usišete i tipke.

Održavanja desktop računala
Održavanje stolnih računala nešto je jednostavnije. Preporučamo da kućište računala ne stavljate direktno na pod već da ga pokušate kad je god moguće podići iznad poda.

Naime, kroz računalo stalno protječe zrak i u neku ruku djeluje poput usisivača. S vremenom se u kućištu nakupi (ponekad i velika količina) prašine koju je potrebno očistiti da bi se računalo učinkovito hladilo. Nije naodmet jednom ili dva puta godišnje otvoriti bočnu stranicu kućišta i pogledati stanje. ALPHA-M računala ne zaključavamo i ne stavljamo zaštitne naljepnice te ih možete slobodno otvoriti.

Posebnu pozornost obratite na ventilatore na hladnjacima procesora i grafičke kartice. Primijetite li nakupljenu prašinu odmah reagirajte. Najjednostavnije je uzeti kist sa dugom dlakom i usisivač i očistiti nakupljenu prašinu. Važno je da omogućite nesmetani protok zraka.

Razlika u temperaturi može biti ogromna ukoliko ima puno prašine. Pazite samo da prilikom čišćenja imate odmaknutu cijev usisivača i da ne udarate po računalnim dijelovima. Nemojte nipošto skidati hladnjak procesora s matične ploče jer time riskirate velike kvarove, tj. oštećenja matične ploče ili procesora.

Ukoliko imate kompresor isti proces vrijedi uz jako važnu napomenu. Zaustavite kistom ventilatore jer se u suprotnom pod naletom zraka i pritiskom počnu prebrzo vrtjeti i time ih možete oštetiti. Kompresorom ispuhujte vani i na otvorenim, prozračenim prostorima. Nemojte trošiti novac na sprejeve sa komprimiranim zrakom. Posjetite nas i uvijek ćemo Vam pomoći.

Izbjegavajte pod svaku cijenu udisanje prašine iz računala jer sadrži štetne tvari.

Često je potrebno očistiti i kontakte na memorijskim modulima te na grafičkoj kartici. Pritom koristite klasičnu gumicu za brisanje i nemojte ih dirati prstima da ne ostavite masnoću, što u konačnici oslabljuje kontakte. Pazite i na statički elektricitet te se uzemljite prije čišćenja računala. Kako? Uhvatite se nakratko rukom za radijator ili neki drugi uzemljeni uređaj u domu.

Za stolna i prijenosna računala vrijedi univerzalno pravilo – budite nježni, pazite ih i mazite i dugo i dobro će Vas služiti.
Ukoliko niste sigurni biste li mogli sami očistiti računalo ili imate pitanja, obratite nam se s povjerenjem. Posebice se to odnosi na čišćenje prijenosnika od prašine, tj. sustava hlađenja. Nemojte se sami upuštati u isto jer možete napraviti vrlo veliku štetu.

Po iznimno povoljnim cijenama nudimo Vam uslugu čišćenja prijenosnika i zamjenu termovodljive paste.

Za kraj bih istaknuo da posvetite posebnu pozornost prenošenju računala iz prostora u prostor, tj. promjeni radnih uvjeta.

Zimi je taj problem najizraženiji jer kada iz hladnog prostora uđete u topli dolazi do kondenzacije, a vlaga i računala nikako ne idu zajedno. Vodite brigu o tome da u takvim slučajevima pričekate najmanje pola sata da se računalo prilagodi novim uvjetima.

Ukoliko to ne napravite postoji velika mogućnost da kada spojite stolno računalo na izvor električne energije napajanje jednostavno pukne. Posebice je to izraženo kod računala sa manje kvalitetnim ili starijim napajanjima. Ukoliko imate sreće tada će biti potrebno zamijeniti samo napajanje. No, šok, miris paljevine, a ponekad i mrak u kući ostaju još jedno vrijeme.

Pošaljite nam računalo i riješit ćemo Vas briga.

Vaš Matija ☮

Pomoć i informacije

Slobodno nas nazovi na

+385 42 312 003

ili pošalji poruku na

info@alpha-m.hr