Mi brinemo za Vaša računala!       +385 42 312 003 ili  info@alpha-m.hr

Što napraviti ako obrišete datoteke?

Vrijeme potrebno za čitanje… 7 min

 

Dragi moji!

Odmah na početku da Vam stavim osmijeh na lice 🙂

U velikoj većini slučajeva sve podatke je moguće spasiti.
Da bi to bilo moguće potrebno je ipak malo angažmana sa Vaše strane. Točnije rečeno, potrebno je da se uopće više ne angažirate po pitanju korištenja računala, tableta, mobitela, digitalnog fotoaparata tj. memorijske kartice od istog, USB sticka ili vanjskog diska. Da, dobro ste pročitali! Nakon što nešto nehotice ili namjerno obrišete sa računala od najveće je važnosti da više ne radite ništa na računalu a pogotovo da ne kopirate ili snimate nove podatke na isto. Jedino što je potrebno učiniti da donesete uređaj do nas.

Besplatni programi ne mogu uvijek pomoći i često su ograničene uporabne vrijednosti. Često niti komercijalni ne opravdavaju svoju cijenu. Ne možemo Vam jamčiti da će Vam bilo što od spomenutog zasigurno pomoći. Savjeti koje dajemo… dobronamjerni su.

Uvijek radite sigurnosne kopije ili BACKUP!
Važno!
Bilo koji od spomenutih programa instalirajte uvijek na neku od particija diska na kojoj se nisu nalazili obrisani podaci.

Da biste razumjeli zašto sam vas ovo zamolio objasnit ću na najjednostavniji način princip brisanja podataka. Kada nešto obrišete sa računala to se pohranjuje u “kanti za smeće” ili recycle bin-u. Ukoliko je datoteka prevelika za kantu ona se automatski briše bez odlaska u kantu. Isto se događa i ako datoteke brišete na način da prilikom brisanja držite pritisnutu tipku SHIFT. Svim datotekama van kante za smeće operativni sustav mijenja svojstva i obilježava mjesto na kojem su se nalazile spremnim za zapisivanje. Naravno, pritom ih i sakriva.

To znači da su nakon brisanja sve vaše datoteke još uvijek na računalu i u većini slučajeva ih je prilično lako vratiti. Operativni sustav ta mjesta “popunjava” nasumično sa dolaskom novih datoteka i samim time se šanse za cjelokupni povrat podataka smanjuju sve više i više. Često se tada desi da se kod povrata vrate samo dijelovi datoteka pa je tako npr. moguće vidjeti polovicu fotografije.

Trajno brisanje podataka
Prethodno spomenute informacije imajte u vidu kada trajno želite obrisati podatke sa računala ili podatkovnih medija. Da biste mogli nešto trajno izbrisati sa računala koristite neki od besplatnih programa za to, npr. Fileshredder. Programi poput spomenutog rade na principu da nekoliko puta zapisju nasumične podatke na svom slobodnom mjestu tvrdog diska.

I što sad? Nehotice ste obrisali datoteke.
Prvo provjerite da li ipak izbrisani podaci nisu u kanti za smeće ili ste ih možda slučajno premjestili u neku drugu mapu?:) Preporučam da se pokušate sjetiti naziva ili dijela naziva datotetke i potražite u tražilici ugrađenoj u operativni sustav.

Besplatni programi za povrat podataka
Postoji velik broj besplatnih i posve funkcionalnih programa za povrat izbrisanih podataka.

Neki od besplatnih programa za povrat izbrisanih podataka:

Recuva
EaseUS data recovery
PC Inspector File Recovery
DMDE Free Edition
Neki programi posebno su specijalizirani za povrat izbrisanih fotografija:

PhotoRec
EaseUS photo recovery
Besplatnih programa ima mnogo i dovoljno je da samo malo progooglate. Neki od njih su iznimno jednostavni za uporabu te Vam nude “čarobnjake” za traženje obrisanog. Neki su prilično komplicirani.

Naravno, postoje i komercijalni programi od kojih bih posebno izdvojio Ontrack EasyRecovery. Izvanredan i iznimno učinkovit program za spašavanje podataka.

Ne možete ući?

U slučaju da želite spasiti podatke sa računala kod kojeg ne možete “ući” u operativni sustav, preporučam program Paragon Rescue Kit 14 Free Edition. Ovaj program omogućit će Vam pristup podacima na način da će se mini verzija operativnog sustava, sa svim potrebnim alatima za spašavanje podataka, podići sa CD/DVD-a ili USB sticka.

Preporučam da preduhitrite “rušenje” sustava i bootabilni medij (sa kojeg se podiže servisna verzija operativnog sustava) kreirate već sad, dok Vaš operativni sustav radi uredno.

Popravak oštećenih datoteka
Pred sam kraj bih se dotaknuo još teme o popravku spašenih podataka ali oštećenih i koje ne možete otvoriti. Zamislite scenarij u kojem sa jednim od spomenutih programa spasite dokument u koji ste uložili puno truda kreirajući ga… npr. diplomski rad. Pred sobom na ekranu imate taj dokument. Vidite i njegovo ime, veličinu datoteke i datum kreiranja. Kliknete na njega, ali Vam se javi pogreška da ga ne možete otvoriti jer je oštećen 🙁 Srećom… niti tada još nije kraj 🙂 Osim ako ta datoteka ima veličinu od npr 1 kb… tada pomoći nema. U suprotnom, postoje specijalizirani programi za popravak različitih vrsta datoteka. Nažalost, nisu besplatni i ako ikada nađete nekog koji je ipak besplatan i funkcionalan… častim Vas večerom. Srećom, nisu ni skupi i ovdje bih izdvojio neke koje sam isprobao i poprilično su učinkoviti. Excel Repair Toolbox i Word Repair Toolbox. Od istog proizvođača možete kupiti i alate za popravak velikog broja drugih formata datoteka. Ne očekujte čuda. U slučaju da imate oštećene fotografije, pokušajte ih popraviti sa Stellar Phoenix Repair for JPEG

Obrisali ste dio tvrdog diska ili cijeli?
Spomenut ću još da je povrat podataka moguć i sa formatiranih diskova računala. Primjerice, ako želite instalirati novi operativni sustav i slučajno obrišete i particiju sa podacima. Nije “smak svijeta” i moguće je vratiti podatke. Pritom Vam možda pomogne MiniTool Partition Recovery Free.

Kada spomenuti programi mogu pomoći?
Gore spomenuti programi mogu Vam poslužiti i za povrat podataka sa oštećenih ili nečitljivih tvrdih diskova ili memorijskih medija. Pravilo je jednostavno… dok god računalo prepoznaje disk ili memorijski medij u upravitelju uređaja (Device manageru) ili BIOS-u (u novijim računalima: UEFI-a) postoje velike šanse za povrat podataka.

Kataklizma!? 🙂
Najcrnji scenarij gdje uređaj nije vidljiv u BIOS-u ili upravitelju uređaja. Uređaj je “mrtav” i ne daje znakove života. Suze liju plave oči 🙁 Niti tada nisu “potonule sve lađe”. Nudimo Vam uslugu povrata podataka u suradnji sa tvrtkom koja se profesionalno bavi spašavanjem podataka. Imate li USB stick koji je potrgan a na njemu su važni podaci? I tu Vam možemo pomoći.

Mitovi i legende
Postoje i neki mitovi kako spasiti podatke sa diska koji nije čitljiv.

Meni najdraži je onaj sa smrazavanjem diska u ledenici. U više navrata to mi je i pomoglo. Dakle, stavite disk u vrećicu i u duboko smrzavanje na nekoliko sati. Izvadite ga i stavite na salvetu da preuzme vlagu kako se disk ponovo zagrijava. Spojite u računalo i preporučam da odmah koristite neki od programa za povrat podataka jer oni najbrže dopuštaju pristup nečitljivim podacima.

Ponekad se kod tvrdih diskova pokvari elektronika i računalo ga više ne prepoznaje. Nekada je bilo moguće preseliti elektroniku sa istog modela (ali ispravnog) diska i mogli ste pristupiti svim podacima. Osobno sam tako spasio podatke sa tvrdog diska pred 13 godina. Nakon zamjene elektronike… disk je radio taman toliko da sam uspio preseliti sve važne podatke. Danas to više nije moguće jer proizvođači čine svaki disk jedinstvenim. Zamjenom elektronike postoji mogućnost i da trajno uništite podatke te Vam na bih preporučio da ulazite u taj zahvat.

Disk koji “škljoca”. Nikako nemojte udarati disk misleći da će škljocanje prestati! Postoji rješenje i za ovaj problem koje ponekad pomaže. Potrebno je skinuti poklopac diska. Sa odvijačem okrečite ploče sa podacima suprotno od kazaljke na satu i pritom sa plastičnim odvijačem pomičite glavu za čitanje dok se ne vrati u parkirno mjesto. Vjerojatno će, barem nakratko, pomoći.

Važno je da imate na umu da sve spomenute radnje smanjuju šanse za uspješan povrat podataka u tvrtkama koje se time profesionalno bave.

Ponekad i nije moguće vratiti obrisane datoteke 🙁
Ukoliko imate SSD disk, šanse za povrat izbrisanih podataka su puno manje zbog tzv. TRIM tehnologije (koja je uključena kod gotovo svih novih SSD-a) gdje se podaci brišu odmah po odabiru opcije brisanja.

Uvijek radite backup!
Toj temi ću posvetiti cijeli blog. No…

Definicija backupa je jednostavna: Važne podatke imajte uvijek na najmanje dva odvojena mjesta.

Jednu stvar bih želio napomenuti. Zaraza “Krypto” virusom nije brisanje podataka i ništa gore navedeno ne pomaže. No… to je tema jednog od idućih blogova 🙂 I u ovom slučaju pomaže, jedino, backup!

Važno!
Bilo koji od spomenutih programa instalirajte uvijek na neku od particija diska na kojoj se nisu nalazili obrisani podaci.

Temu bih zaključio kratkom rečenicom:

Bez panike molim!:-) … Keep calm and do nothing!:-)

Najvažnije je da nakon tragičnog događaja prekinete sve aktivnosti sa računalom ili uređajem za pohranu.

Trebate pomoć ili savjet? Ekipa ALPHA-M stoji Vam na usluzi 🙂

Sve gore navedeno spomenuo sam u najboljoj namjeri i ne odgovaramo za gubitak podataka ili kvarove dijelova računala.

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje.

Vaš Matija ☮

Pomoć i informacije

Slobodno nas nazovi na

+385 42 312 003

ili pošalji poruku na

info@alpha-m.hr