Mi brinemo za Vaša računala!       +385 42 312 003 ili  info@alpha-m.hr

Želje, čestitke i pozdravi!

Vrijeme potrebno za čitanje… 8 min

 

Svakodnevno se susrećete sa e-mail porukama. Bilo da se radi o željenim, neželjenim ili neke druge naravi. Slanje e-mail poruke je vrlo jednostavan postupak bez obzira koji program ili online servis koristite za isto. No… ponekad je potrebno poslati jednu poruku na više adresa. najčešće se radi o čestitkama, reklamama ili obavijestima.

Vjerojatno ste primijetili da postoje različiti oblici e-mailova koje primate. Neki su jednostavni i sadrže samo tekst a neki su bogato ukrašeni grafikama.

Razlikuju se i po još jednoj stvari, po polju u kojem je naveden primatelj. Postoje mailovi koji su naslovljeni na Vaše ime tj. e-mail, oni kod kojih piše da prima undisclosed-recipients. Česti je slučaj da kao primatelj stoji ista osoba koja je i poslala.

Zanimljiv je, i vrlo čest, slučaj kod kojeg je vidljiv, ponekad i vrlo velik, broj primatelja i pritom možete lako vidjeti tko je sve primio poruku poput vaše i njihove e-mail adrese.

Upravo me ovo zadnje navedeno ponukalo da napišem ovaj blog i prenesem vam par informacija i savjeta za slanje e-mail poruka.

Programi za slanje e-mail poruka imaju nekoliko polja za upisivanje adrese primatelja. Najčešće se to polja Primatelj/To, Kopija/Cc i Skrivena kopija/Bcc. Ovo zadnje polje nije ponekad odmah vidljivo te se treba uključiti u programu za slanje e-mailova. Na slijedećim grafikama prikazao sam gdje se uključuje opcija Bcc.

Pišem o Bcc (blind carbon copy) tj. skrivenoj kopiji, no nikako da pojasnim što je to. U ovo polje upisujete jednu ili više adresa primatelja kada ne želite da se znade kome ste poslali. I tada će se primatelju, prilikom čitanja poruke, u polju pod primatelj pojaviti undisclosed recipient. Ako, prilikom kreiranja poruke, pod primatelja upišete npr. svoju e-mail adresu tada će svim primateljima, navedenim u Bcc, pisati vaša adresa.

Ovakav način slanja e-mail poruka daleko je ozbiljniji i nitko se neće ljutiti na vas da ste svima otkrili njegovu e-mail adresu. Imajte u vidu da je broj primatelja kojima možete istodobno poslati jednu poruku ograničen i on ovisi o vašem Internet operateru tj. korištenom e-mail izlaznom serveru. Ovaj broj je svakim danom sve manji i pripremite se na velike glavobolje ako imate puno primatelja. Slanje npr. jedne čestitke potrošit’ će vam nekoliko sati i brdo živaca.

Programi za slanje i primanje e-mail poruka
Vrijedno je da spomenem i par programa koji služe za slanje i primanje e-mail poruka. Osobno koristim besplatan program Microsoft Windows Live Mail. Izvanredan program koji, nažalost, više nije moguće koristiti na najnovijim inačicama Windows 10 operativnog sustava. Da budem precizniji… nije ga moguće instalirati ako ga nemate već od ranije. Microsoft je uklonio sa svojih servera program i nije ga moguće preuzeti. Njegov nasljednik je već ugrađen u Windows 10 i zove se… pazite sad… Windows Mail (ili Pošta). Dao sam mu priliku, no jednostavno nije ni do koljena dobrom starom Live Mailu.

>> Za one koji ipak žele i dalje instalirati i koristiti Windows Live Mail preporučam da potražite alternativne lokacije i preuzmete offline instalaciju. Ako ne možete pronaći… javite mi se i poslat ću Vam link za preuzimanje.

Želite odličan i besplatan program za primanje i slanje e-mailova?
Preporučam Mozilla Thunderbird.

Najbliža je konkurencija Windows Live Mailu a, da budem iskren, i bolja. Izvanredan program sa velikim mogućnostima od kojih je, meni, najvažnija… vrlo lagana mogućnost selidbe i backupiranja svih postavki na drugo računalo ili u slučaju nove instalacije operativnog sustava. Taj posao vam olakšava malen i besplatan program pod nazivom Mozbackup.

Vrlo često se koristi i vrlo je popularan program Microsoft Outlook. Sastavni je dio Microsoft Office uredskog paketa. Znam… radi se o vrhunskom i profesionalnom programu sa bezbroj mogućnosti. No… ako je ikako moguće… nemojte ga koristiti! Znam da ću ovom izjavom potaknuti velika negodovanja. Uvijek nam je cilj da naše stranke budu zadovoljne i ponekad sa ovim programom svi imamo velikih glavobolja. Sve je super dok vi koristite Outlook godinama i taman je prilagođen vama.

E sad… želite preći na novi operativni sustav ili kupite novo računalo? Tu nastaju problemi. Selidba mailova vrlo često nije bezbolna. Ponekad ne radi pretraživanje uvezenih poruka jer ste prešli na noviju verziju uredskog paketa i novo indexiranje ne pomaže. Autocomplete prilikom pisanja poruka (ili automatsko popunjavanje upisane e-mail adrese) ne radi (mada ste kopirali adresar) pa morate kreirate novi .dat file i u njega kopirati sve adrese. I gle čuda… on ima ograničenje na maksimalno 1000 unosa a vi imate par tisuća kontakata. Našlo bi se još argumenata no oni su više tehničke naravi.

Dobar savjet koji spašava
Vezan je uz uporabu Live Mail i Thunderbird programa, a vrijedi i za korisnike Outlook Expressa, koji se nekada koristio a neki ga možda još imate. Vodite brigu o broju poruka koje čuvate u spremnicima ulazne/ izlazne pošte ali i ostalim spremnicima. Unutar rasporeda mapa možete kreirati i nove mape. Napravite jednu koja se zove Arhiva. Unutar nje napravite mape poput Ulazna pošta – 2017, Poslano – 2017 ili slično. Kada sakupite otprilike četiri tisuće poruka prenesite ih u tu mapu. Selidba je vrlo jednostavna. Odaberete početnu poruku i spustite se do posljednje poruke, pritisnete tipku SHIFT i držite je te kliknete na posljednju poruku. Tada kliknete i ostavite držati lijevu tipku na bilo koji dio označenih poruka i tako držeći prenesete u željenu mapu. Ovisno o broju poruka, njihovoj veličini te brzini tvrdog diska to će potrajati i do nekoliko minuta.

Primjer iz moje arhive

Što se može desiti ako to ne radite?

Često smo imali slučaj (pogotovo kod starijih verzija programa) da se dogodilo oštećenje baze u kojoj se nalaze poruke i korisnici više nisu mogli do svojih poruka. Popravak toga zahtijeva znanja i vremena.

Slanje bez granica
Ponekad ćete zatrebati slanje e-mail poruka na veći broj adresa i tu vam želim, i moguće je, jako olakšati. U tom slučaju moći ćete imati veliku kontrolu nad poslanim porukama.

Osobno koristim i toplo preporučam izvanredan online servis za slanje velikog broja e-mail poruka pod nazivom MailerLite.

Postoji velik broj servisa koji nude jednake ili bolje mogućnosti od spomenutog. Isprobao sam ih velik broj i proučio njihove uvjete korištenja i… najvažnije… cijene. MailerLite se izdvaja daleko od konkurencije. U čemu je kvaka… pitate se?

Cijena i broj primatelja?
Različiti servisi nude različit broj primatelja u besplatnim i komercijalnim verzijama. MailerLite nudi relativno malen broj primatelja, “tek” tisuću (1000) dok njegov najpoznatiji konkurent (MailChimp) nudi 2000 primatelja. Kada usporedimo cijene, MailChimp mjesečno košta 50$ za 5000 primatelja (600$ godišnje) a MailerLite 20$ mjesečno. Ako uzmete paket za cijelu godinu dobijete popust od 30% i MailerLite vas tada košta 168$ ili 3,5x jeftinije od konkurencije.

Broj poslanih e-mailova

U besplatnoj verziji putem MailChimpa možete poslati ukupno 12000 mailova. MailerLite vas, s druge strane, ne ograničava i možete poslati neograničen broj e-mailova.

Mogućnosti

Većina programa za automatizirano slanje ima podjednake mogućnosti. Za izradu e-mailova možete koristiti ponuđene predloške koje možete maksimalno prilagoditi vlastitim željama a možete koristiti i vlastite HTML predloške. Na taj način možete kreirati prekrasne i profesionalne e-mailove bez pola muke. MailerLite nudi vam detaljna izvješća gdje možete saznati tko je otvorio vašu poruku, na kojoj platformi (mobitel, računalo, tablet, koji preglednik,…), tko se je odjavio i ne želi više primati poruke i još mnoštvo korisnih informacija. Da… prednost ovakvog načina slanja poruka je da se primatelj poruke može odjaviti i više ne primati vaše poruke. Zar to nije profesionalno?

Zgodna opcija je da možete kreirati različite poruke i slati ih određenim skupinama vaših pretplatnika. Primjerice… imate adresar podijeljen na poslovne korisnike i fizičke osobe. Možete poslati dvije različite poruke na malen dio iz vašeg adresara i tada odaberete onu koja je bolje prihvaćena te je pošaljete ostatku adresara. Možete odabrati opciju da ukoliko primatelj ne otvori poruku… nakon određenog vremena mu dođe nova, drugačijeg naslova pa čak i sadržaja. Nove mogućnosti se stalno dodaju.

Crtica iz vlastitog iskustva:
Iz svog iskustva vam mogu reći da kada mi netko pošalje neželjenu poštu i na dnu poruke ne postoji opcija odjave iz mailing liste (popis primatelja e-mailova ili adresar)… automatski odabirem opciju i prijavljujem tog pošiljatelja kao osobu koja šalje neželjenu poštu ili spam. Stavljam blokadu i s vremenom prestanem dobivati poštu od njega. Vama za informaciju: Vi ne želite doći na listu pošiljatelja neželjene pošte 🙂

Fora s mora 🙂
Želite slati mailove iz besplatne verzije na veći broj primatelja od dopuštenog? Zašto da ne 🙂

Otvorite nekoliko korisničkih računa i u svaki od njih ubacite po tisuću primatelja. Ograničenja u broju poslanih poruka nemate i samim time vam preostaje jedino to da će na dnu svake poruke pisati reklama MailerLite. Što i nije neka pretjerana cijena za sve što vam se pruža.

I za kraj…
Uvijek vodite brigu o tome smetate li nekome poslanom porukom ili šaljete neprimjeren sadržaj? Sve poruke čuvaju se u bespućima Interneta i nikada to ne zaboravite! Jednom poslana poruka više se ne može poništiti.

Eto… od danas možete slati profesionalne e-mailove.

Trebate pomoć ili savjet? Ekipa ALPHA-M stoji Vam na usluzi 🙂

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje.

Vaš Matija ☮

Pomoć i informacije

Slobodno nas nazovi na

+385 42 312 003

ili pošalji poruku na

info@alpha-m.hr